Év végi állami pénzosztások

Ma – kihasználva a szombati nyugalmat – ismeretterjesztésbe fogok. Méghozzá politikai és gazdasági-költségvetési téren. Nem árt néha a propaganda és a számok mögé látni. Csak így érthetjük meg ugyanis a valóságos helyzetet.

Csepreg városa – a lakóhelyem – például 2014 és 2015 végén 55, illetve 50 millió forintot kapott “feladatainak támogatására”.

2006-2015 korm.

Még nevesítve is van célként a megjegyzés rovatban, hogy “út- és járdafelújítás, polgármesteri hivatal felújítása”. Vajon ez a polgármester megfeszített munkájának, az országgyűlési képviselő eredményes lobbizásának, vagy esetleg a lakosság Orbán Viktor iránt táplált hűsége és szeretete jutalmának fogható fel?

Vagy valami másnak?

Szerintem ez a negyedik lesz a helyes válasz. Miről van szó ugyanis? A magyar állam legfőbb pénzcsapját Brüsszelben kezelik. Ahhoz hogy az európai pénzek jöjjenek, 3 % alatt kell tartani a költségvetési hiányt. Ez úgy lehetséges, ha alacsonyan – sőt irreálisan alacsonyan – tervezik például az önkormányzatok kiadásait. Év végén aztán, amennyire az lehetséges, a maradványokból visszapótolják azt.

Így Brüsszel is elégedett s Budapestre is áramlanak az elkölthető európai milliárdok.

Harmadlagosan pedig lehet nyomatni a propagandát a jól dolgozó polgármesterekről, az eredményesen lobbizó képviselőkről, a jóságos Orbán Viktorról, népünk gondoskodó atyjáról, meg persze az út- és járdaépítésről.

Utóbbi persze a legtöbb esetben utópia, mivel előbb az év közben az alulfinanszírozottság miatt felgyülemlett rendezetlen számlákat kell kifizetni. Ezért mondom, hogy ne  a propagandának, hanem a szemüknek higgyenek!

Reklámok

Év végi állami pénzosztások” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Folytatnám az ismeretterjesztést, illetve pontosítanék: a kormányhatározat szerint a 2015 évi Költségvetésben az eleve önkormányzatoknak szánt kb.12 ezer millió forintot (maradványt) átcsoportosították és csak fejlesztésre (!) felhasználható célokra, a nevesített ( előnybe helyezett) önkormányzatoknak elosztották. ( Így ez az éves hiányt, költségvetést nem módosította). Három dolog ami bírálható szerintem: az eredetileg gyermekjóléti, szociális célra szánt 3 ezer millió Ft-ot fordították át fejlesztésre (ebből volt az ellenzéki felzúdulás, ebből lehetett volna a hosszú téli szünetben a gyerekek étkeztetését megoldni). Hogy év közben ezt miért nem használták fel, az külön kérdés? Második: miért pont a mellékletben szereplő önkormányzatok kaptak forrást? Harmadik: miért kért Csepreg a már többször felújított hivatal felújítására. És végül reméljük, megtudjuk, hogy az 50 millió Ft mire lett eddig idén felhasználva.(Egyéb számlák ebből nem fizethetők illetve ha igen, akkor év közben más forrásból azt vissza kell pótolni).

  Válasz
 2. Szerintem a csepregi polgárt nem az érdekli, mire kapták, hanem inkább az, mire is költötték ezt a kiegészítő támogatást! Pl. a Hivatalban tényleg történtek-e jutalomként címkézett kifizetések? Minden dolgozó kapott-e Vági Zsoltitól elkezdve Orbán Tamaráig? Ki mennyit és miért? S ha a Hivatal dolgozói jutalmat kaptak, más intézmények dolgozói kaptak-e? Ha nem, akkor felmerül a kérdés, hogy egyedül a Hivatalban dolgoznak-e rendesen? Vajon Csepreg város szorult anyagi helyzetében egyáltalán történhetnek-e ilyen nemű kifizetések? Ha meg a hír nem igaz, jó lenne, ha illetékes cáfolná ezeket a “rémhíreket”

  Válasz
 3. DJ!

  Ez a mai bejegyzése kb annyira hozta lázba a csepregi lakosságot mintha azt jelentették volna be egy fizikai kutatóintézetben hogy áttörést értek el azon a téren hogy, mi is történt az ősrobbanás utáni 0,000 000 000 000 000 000 001 másodperc tájékán… és ez óriási lépést jelent az irányba hogy megértsük, mi is vár az univerzumra a következő 5 000 000 000 évben!

  Válasz
 4. Tisztelt bettercsepreg!

  Ez annál egy kicsit bonyolultabb, mint ahogy Ön ezt kezeli.
  Abba gondoljon bele, hogy a lakosságnak az időközi választás alkalmával mi a leg problematikusabb kérdése. Az, hogy mi van akkor, ha nem a volt PM nyer? Kivonják a városból a levegőt, megszűnnek a bejövő források. Ez mind hisztéria keltés. Ahogyan a nagy papíron előadott haláltusa, meg reklám szöveg. Akkor is van élet a választások után, ha nem úgy alakul ahogy a PM ezt eltervezte. Ez a magyarázata DJ írásának, ha ez eddig nem is volt egyből érthető.

  Tisztelettel Rabi Imre

  Válasz
 5. Amúgy meg valahol teljesen jogos, hogy a forráshiányos önkormányzatoknak visszacsurgatnak, a gazdag önkormányzatoktól meg elvonnak pénzeket. Csak az a kérdés itt Csepregen, mire is használták azt az 50 milliót? Valóban történtek-e jutalmazások decemberben a Hivatalban és kiknek történtek? Az embereket szerintem ez érdekli!
  Más! Tegnap hallottam az “utca emberétől” hogy a legnagyobb helyi vállalkozók egyike – aki egyébként köztudottan fideszes érzelmű és a dolgozóit is általában politikai hovatartozás szerint lekáderezi- meg lett alázva a Hivatalban azzal, hogy nem kért időpontot a Polgármesterrel való eszmecsere ürügyén, legalábbis ezzel a rendreutasítással küldték el onnét. A polgármesterünk vagy megbolondult, vagy túlteng benne már a nagyzási mánia. Egyik helyi mentorát és fő támogatóját küldené el ilyen szöveggel? Az az igazság, ezt én el se akartam hinni.

  Válasz
  • Erősen népmesei íze van a történetnek. Annyit hallani, hogy x úr ejtette a polgármester urat. Hogy mégis személyesen menjen be hozzá, ráadásul telefonos előzetes egyeztetés nélkül? Annyit magam is tapasztaltam, hogy a titkárságon ki vannak képezve a munkatársak, hogy meg kell játszani, hogy VK nincs a szobájában, ha valaki keresi. Nem direktben tagadják le, hanem nekiállnak keresni a házban, de nem találják…

   Válasz
 6. Lacus: a visszacsorgatásról, meg a “szegény” önkormányzatokról. A rendeletben, ami alapján Csepreg 50 millió Ft-ot kapott, Alcsútdoboz 10 millió, Felcsút 40 millió, Hódmezővásárhely 1200 millió Ft-t,Bicske 500 milliót!

  Válasz
 7. Lacus!

  Már tavaly augusztusban “ejtette” a helyi vállalkozó a PM-et, idén már a focicsapatot se támogatta…

  A Fidesz-KDNP meg idén május vége óta ejtette a PM urat… 🙂

  Maga a PM se hivatkozott arra hogy Fidesz színeiben indul újra a választáson, -Ágh Péterék meg egy kukkot se szóltak az elmúlt 2-3 hétben… Már az oszlatás előtt se, de azóta meg főleg nem! ha ide kattintasz, láthatod hogy nem állt ki Vlasich mellett Ágh Péter:

  https://www.facebook.com/aghpetervasmegye/?fref=ts

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s