Szolnok kérdései (2.)

Bernardo de Aldana 1550-ben írt leveleiből és tudósításából kiderül, hogy igyekeztek minimálisra szorítani a régi sáncvár modern erőddé való átalakításához szükséges földmunkát. A nyugati, jelenlegi Zagyva-meder – a szintvonalas felmérésekből is láthatóan – a régi sáncvár árkaként készülhetett, mesterséges eredetű lehet. Így aligha képzelhető el 1550-ben egy addigi folyómeder feltöltése és egy feltételezett délnyugati „sziget” várhoz kapcsolása. Szerintem a mérési adatokból látható mélyedés ahhoz hasonló jelenség nyoma, ami a szabolcsi, borsodi sáncvárakban is látszik a sáncok belső oldalán – tehát egy építés-kori anyagnyerőhelyet jelez.

Megint más dolog, hogy a várbeli Tisza-partról közölt honfoglaló szórványleletek honnan és hogyan kerülhettek oda? Gyanítom, hogy spontán módon, az Aldana-féle erődépítéskor odahordott földdel együtt.  Az eredeti sáncvárhoz utólag hozzákapcsolt sziget csakis a későbbi erőd délkeleti sarka helyén valószínűsíthető. Ott képződhettek ugyanis a régi, természetes meder torkolatánál szigetek. Tehát a 16. századi erőd annyiban lett nagyobb a régi sáncvárhoz képest, hogy egy korábbi sziget várhoz kapcsolásával megépítették a délkeleti bástyát.

A korai sáncvár általam feltételezett kontúrja, Kertész Róbert térképére rárajzolva:

Szolnok 2016 dj

Így már “minden görbe egyenes”. Érthetővé válik a nyugati Zagyva-ág, mint eredeti várárok szerepe. A vársziget közepén lévő mélyedés pedig nem egykori meder, hanem az eredeti sáncépítés korából származó anyagnyerőhely nyoma. Ahol a mélyedés kiér a nyugati Zagyva-partra, a régi sáncvár egykori kapujának a helye.

Mindez természetesen egyelőre csak a térképekből, felmérésekből levont következtetés. Biztatnám a szolnoki régész kollégákat a sánc nyomainak régészeti kutatására. Az Alföld egyik legérdekesebb kora-középkori várhelyéről van szó.

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s