Raholca várai

A szlavóniai Papuk-hegység (középkori magyar nevén: Pozsega-havasa) északi oldalán, 387 m magas hegyen emelkednek Raholca (horvátul: Orahovica) várának hatalmas és pompás romjai. Tőle délre 2 km-re, egy Óvárnak (horvát: Stari grad) nevezett másik jelentős várrom van 680 m magasságban. Zavarba ejtő, hogy történeti forrásaink erről az utóbbi, szintén komoly falakkal övezett várról nem is tudnak!

A nagy vártól északra még egy alacsony, 230 m-es dombon egy középkori kastély romjai is megtekinthetők. Ami pedig számomra is tegnapi megfigyelés, hogy a Ružica gradtól közvetlenül nyugatra lévő Zidić (azaz ‘romocska’) nevű hegyen is volt egy rom:

Raholca 1

Utóbbi hegyet sajnos a közelmúltban elbányászták. Fogalmam sincs, vajon a horvát kollégák tudtak-e egyáltalán az első katonai felmérésen ábrázolt romról? Megjegyzem, a térképen Rudera Majur néven jelzett hely a középkori kastély.

A mai térképen a négy raholcai helyszín:

Raholca tp1

A névből következően talán a magasabban fekvő Stari grad régebbi lehet. Kérdés, hogy miért nem említi egyetlen oklevél sem? A történeti adatok ugyanis minden bizonnyal már a Ružica nevű romra, az egész  történelmi Magyarország egyik legnagyobb várromjára vonatkoznak.

Nem tudjuk, hogy a nagy raholcai vár pontosabban mikor épült. Egy biztos, 1317-ben I. Károly serege a lázadó Kőszegiektől ostromolta ki. Nem ők voltak azonban a jogszerű birtokosai, hanem a Csák nemzetség egyik ága, illetve Geregye nembeli Écs (Acho). Az ő elődeik egy 1228-ban kötött kettős házasság révén jutottak a területhez, mint Győr nembeli Pot nádor hasonló nevű fia két leányának férjei, hozomány gyanánt.

Talán ez magyarázza a két vár létét?

Raholca alapr

A vár 1347-1524 között az Újlakiak (más néven Raholcaiak) egyik központja volt. Kihalásukat követően az özvegy Újlaki Lőrincné, Bakolcai Magdolna kezével Móré László, a híres kalandor kezébe került. Utóbbitól foglalták el a törökök 1543-ban. Felszabadulását, 1687-et követően vált fokozatosan rommá.

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s