Belaj vára Pszet megyében

A jelenlegi Boszniában, Bihács városától délkeletre, Bosanski Petrovactól nyugatra emelkednek Belaj (horvátul: Bjelaj) várának romjai. A középkorban a horvát Pszet megye területéhez tartozott. A vidék 1091-ben került a magyar királyok fennhatósága alá. A várról – mint általában –  nem tudjuk megmondani, mikor épült. Korai története ismeretlen, így az sem biztos, hogy későbbi ismert tulajdonosainak ősei építették-e avagy mások?

Bjelaj 1

Okleveles adatainkban 1450-ben említik először, ekkor belaji Perusics Péteré volt. 1495-ben Perusics Gáspár a vár ura, aki Corvin János familiárisa volt. Corvin János liptói herceg, I. Mátyás király házasságon kívül született fia és reménybeli örököse 1490 és 1506 között Szlavóniát és Horvátországot kormányozta változó címekkel (herceg, bán) ugyan, de valóságos alkirályként (hívei egy időben boszniai királynak is tekintették). Felesége Frangepán Beatrix, Mátyás feleségének – Aragóniai Beatrix királynénak az unokahúga volt, egyben a hatalmas Frangepán klán fejének, Bernátnak a leánya. Az apósban fel is merült, hogy II. Ulászlót lecserélve, vejét kellene a magyar trónra juttatni.

Corvin – vagy ahogy saját magát nevezte – Hunyadi János, székhelyét főleg Bihács városában tartotta, ami ekkoriban Horvátország fővárosának számított. Nem véletlen, hogy a környékbeli birtokos urak, így a belaji Perusicsok is beálltak főember-szolgái (familiárisai, szervitorai) közé. Kemény és változó sikerű harcokat folytattak a boszniai törökök ellen. Utóbbiak végül 1524 körül foglalták el Belajt s a Perusicsok kénytelenek voltak ősi birtokukat hátrahagyva Bihar megyébe távozni. 1549-ben Perusics Gáspár már Hosszúpályi birtokosaként tűnik föl.

A vár alaprajza:

Bjelaj

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s