Perusics vagy Virhovina

A tiszakálmáni, 1876-os reform szerint megszervezett Lika-Korbava megye több középkori horvát megye területét foglalta magába. Ezek egyike Busán volt, a szorosan vett Lika és az Otocsác környéki Gecske (horvátul Gacka) között. Területe nagyjából az újkori perusicsi járáséhoz hasonló volt.

Megjegyzem, tudtommal még nem készült a középkori Horvátországot megyék szerinti bontásban, részletesen ábrázoló térkép! Engel Pál jóvoltából Szlavóniáról rendelkezünk ilyennel, de a középkori Horvát Királyság és Bosznia történelmi földrajza csak jóval hézagosabban ismert.

A címben arra utaltam, hogy eredetileg Virhovina névre hallgathatott a vár, mert mai nevét kölcsönző tulajdonosainak, a Perusicsoknak csak 1495-ben adta örökbe Frangepán János (castrum in Wyrhowina Bwsanensi). Magán adomány volt tehát! A fejedelmi méretű vagyonnal rendelkező kiskirály éppen úgy jutalmazta a birtokos nemest, mint egy uralkodó.

Perusics 1527-1689 között, a környék többi várával együtt oszmán uralom alatt állt. A frissen felszabadult vár 1691-ben, a Glavinics Sebestyén zengg-modrusi püspök által felvett vizitáció szerint, még jó karban volt.

A vár kerek alaprajzú öregtornya:

Perusics 2

A térképen látható, hogy egy Kanizsa (horvát betűkkel írva: Kaniža) nevű kis település fölött találjuk a romot:

Perusics tp1

Megjegyzem, a Kanizsa, Kenese helynevek a fejedelemasszony (később királyné) birtoklására utalnak. Az 1091 előtti tirpimirovicsi Horvátország északi részét, Gecske, Lika, Korbava zsupák vidékét a bán kormányozta. Ezt a méltóságnevet avar eredetűnek tartják s fő forrásunk, Bíborbanszületett Konstantin császár műve szerint avarok még 950 körül is éltek Horvátországban. Éppenséggel Perusics környékén is számolhatunk velük. A Kanizsa helynevek a ‘kán’ méltóságnév női párját képezik, tehát sehogyan sem lehetnek szlávok. Avar vagy bolgár eredetűek!

(viszont egy blogbejegyzés nem terjedhet ki a történelem összes ágas-bogas kérdésének a tisztázására)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s