Rakovnik, azaz Lokavec

Néha előfordul, hogy egy várrom történetéről nem tudunk semmit. Ezzel együtt pedig vannak olyan okleveles adatainkban említett várak, melyeket nem tudunk a térképre rakni.

A helyzet azért nem reménytelen utóbbi esetben, mert az egy dokumentumban felsorolt várak sorrendje általában nem véletlenszerű. Így volt ez a Korbáviaiak és a Zrínyiek között 1509-ben kötött kölcsönös örökösödési szerződés esetében is. Ebben a Hotucsa és Odorja megyékben lévő várak felsorolásában Gracsác (Gradecz) és Zvonigrád közt sorolják fel Lokavecet. Utóbbi tehát – ennek alapján – leginkább a mai Rakovnik rommal azonosítható.

Ezen az egy adaton kívül semmit sem tudunk a vár régebbi múltjáról. Hogy mikor került a Korbáviaiak birtokába, nem tudjuk. A szomszédos Zvonigrád történetéből sejthetően ugyanis aligha tartozott eredeti, ősi birtokaik közé. Hogy 1509-nél korábbi említésünk nincs róla, a puszta véletlennel magyarázható. Formai alapon Árpád-kori eredetű lehet.

A térkép közepén látható Gradina (magyarul: várrom):

Rakovnik 1

Szatanek József által készített alaprajza:

Rakovnik

(Megjegyzem, horvát kutatók s a nyomukban kezdetben mi is ezt a várat egészen másutt, a jelenlegi Ričice határában keresték, kerestük. Mint ebből a példából is tudjuk, semmit sem lehet ott megtalálni, ahol az nincs. Így természetesen elesik az az ötlet is, hogy a ma Rakovnik néven ismert várat 1527, a környék elfoglalása után a törökök építették volna. )

Rakovnik 1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s