Novigrád Likában

Az újkori Lika-Korbava vármegyében található Lički Novi várából mára csak domborzati maradványok érzékelhetők, pedig a törökök 1689-es kiűzése után -egy ideig – még jelentős várrom volt. 1700 táján készült régi felmérése:

Novigrád (Lika) 1700

A Frangepánoké osztozkodásakor, 1449-ben Duimnak jutott (Novum Castrum), aki 1453-ban királyi adományt is szerzett rá. Később, ismeretlen időpontban Korbáviai Jánosé lett. A Zrínyiekkel kötött kölcsönös örökösödési szerződés idején az övé volt(1509).

A vár története azonban sokkal régebbi időre nyúlhat vissza, annak ellenére is, hogy a neve ‘Újvár’ jelentésű! Már 1163-ban, III. István oklevelében felsorolják, mint parochiát (utóbbi kifejezés itt ‘megye’  – horvát ‘zsupa’ – értelemben szerepel). 1185-ben, amikor egy spalatói (szpliti) zsinaton megvonták a zenggi és az akkor alapított új korbáviai egyházmegyék közti határt, Lika területét ketté osztották s a déli rész Novigrád központtal a korbáviai püspökséghez került. Érdekes jelenség, hogy a vár melletti magaslaton patkóíves szentélyű, talán Árpád-kori (vagy még régebbi?) templom is állt:

Novigrád x

Ne feledjük, ez a terület csak 1091-ben, Szent László hódításának következtében került a magyar királyok fennhatósága alá. Tehát, ha a templom még ez előtt épült, akkor akár az óhorvát királyság idejéből is származhat.

A vár és a templom helye (617-es pont) térképen:

Novigrád L1

A vár területe a templom helyéről fotózva:

Novigrád L

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s