Sztarigrád a tengerparton

Ha Novigrádot ‘újvárnak’ magyarítjuk, akkor a horvát Starigrad ‘óvár’ értelmű. Hogy aztán ezek a nevek egymáshoz képest értendők-e, azt nem tudjuk. Mindez csak arról jutott eszembe, hogy Sztarigrád vára vajon milyen régi eredetű lehet?

Amikor felbukkan forrásainkban, már a Frangepánoké volt. Osztozkodásukkor, 1449-ben Mártonnak jutott. A Frangepánoktól később Mátyás elvette és királyi végvár lett a zenggi kapitányok fennhatósága alatt (1491-1525). Még később, 1640-ben újra a Frangepánok birtokai között szerepelt a tengerparti sziklára épült vár.

Szatanek József felmérése 2009-ből:

Sztarigrád

Sztarigrád a horvát Podgorja zsupa területén áll, melyet 1071-ben IV. Kresimir Péter óhorvát király az arbei (horvát: Rab) püspököknek adományozott. Ezt 1111-ben Könyves Kálmán magyar (horvát) király megerősítette. Hogy ebben a régi korban állt-e már a vár, nem tudjuk. Mindenesetre gyanús körülmény, hogy a közelében ugyanúgy egy templom állt, mint a lika Novigrád esetében is. Egyrészt úgy tűnik, hogy a horvát zsupáni várak esetében is gyakorlat volt a vár közelében épült templom. Másrészt pedig a helynévképződés szabályai szerint aligha hívnák Sztarigrádnak, ha nem lenne nagyon régi! További, messze vezető kérdés úgy általában a horvátországi -grádok megléte is.

A vár és az egykori Szent Jakab templom az első katonai felmérés térképén:

Sztarigrád 1 Copy

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s