Belgrád Vinodolban

Sorban a harmadik horvátországi -grád a mai témánk, a ‘fehérvár’ jelentésű Modrus-Fiume megyei, vinodoli Belgrád – másik nevén Grizsán vára. A ‘borvölgy’ (valami ilyesmit jelent a Vinodol) legrégebbinek tűnő vára a terület korai központja lehetett. Egy a környékre ragyogó kilátást biztosító sziklára épült, közvetlenül a  római eredetű ősi főút (ma már csak helyi út) mellett. A vár még a 18. században is tető alatt volt, a külső várban két házat laktak:

Grizsán 1

Nem találtam arra nézve adatot, hogy mikor következett be az a hegyomlás, ami napjainkra eltüntette, a mélybe szakította a várrom egy részét:

Grizsán

A vár ismert története során szinte végig a Frangepánoké volt. 1572-1691 között pedig egy a két család közti kölcsönös örökösödési szerződés alapján a Zrínyieké lett. Miután a költő-hadvezér Zrínyi Miklós fia, Ádám életét vesztette az 1691-es török ellenes szalánkeméni csatában, birtokai a kincstárra szálltak. Még 1754-ben is volt porkolábja.

A vár első említése ugyan csak 1449-ből ismert, azonban története nyilvánvalóan az óhorvát korba (600-1100) nyúlhat vissza. Különösen érdekes kérdés, hogy a Belgrád név vajon mivel magyarázható? A régi, tengermelléki Horvátország egyik fővárosát is Belgrádnak – magyarul Tengerfehérvárnak – hívták (ma Biograd). További két Belgrádot ismerünk még a közelben. Az egyik a mai boszniai Glamocs, a másik pedig a szintén boszniai, Verbász-menti Pruszác régi neve.

Elméletileg az avar vagy az annak örökébe lépő bolgár birodalom lehet a -grádok magyarázata. Hacsak nem egy eredeti szláv szisztémáról nincsen szó? Utóbbinak azonban ellentmond, hogy olyan területen is vannak grádok, ahol sosem éltek szlávok! Lásd Székesfehérvár – Belgrád, vagy Dnyeszterfehérvár – Akkerman (ma ukránul Bilhorod Dnistrovs’kij).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s