Bosznia kulcsa: Kljucs

Az egykori boszniai királyság legrégebbről adatolt vára a Szana folyó szorosát őrző Kljucs. 1325-ből maradt fenn első ismert említése, amikor Horvatinics Vukoszláv bosnyák főúré volt. Nem tudjuk mikor kezdett kiépülni a ma is három elemből álló, a természet adta lehetőségeket maximálisan kihasználó, festői környezetben kialakított várrendszer. Az előtérben maga a vár, középen a lefedett toronnyal a Tábor nevű elővár és fent a magas szikla szélén egy őrtorony:

Kljucs 6

Az együttes a Lubica-hegyen épült őrtoronyból fotózva, előtérben a Tábor, mögötte a vár:

Kljucs 7

A vár hosszú történetéből csak két eseményt említek meg: 1463-ben ide menekült s itt adta meg magát – vesztére – Tomásevics István, az utolsó boszniai király. Címe szerint a szerbek és Bosznia stb. királya. Az István nevet – a változatosság kedvéért –  minden szerb és boszniai király viselte. A Tomásevics előnév onnan van, hogy közvetlen elődje az apja, Tamás István volt.

1878-ban volt utoljára harci cselekményeknek kitéve Kljucs vára. Az osztrák-magyar megszálló sereg kemény harcokat vívott itt a muzulmán bosnyák felkelőkkel. A történelemben nem mindegy, egy-egy eseményt milyen szemszögből nézünk. Magyar (horvát) oldalról nézvést csapataink felszabadították a várost. A muszlim délszlávok felől nézve azonban agresszív “keresztes” betolakodók jöttek oda. Jelenleg Kljucs a boszniai bosnyák-horvát föderáció része.

Kljucs várainak térképi helyzete:

Kljucs B 25

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s