Ismeretlen múlt, zavaros jelen

A napokban megnéztem a csepregi Jókai utcában – a középkori Zsidó utcában – az egykori izraelita imaház helyén épült későbbi tejcsarnokból átalakított lakóház építkezését. Látható a falakon, hogy a tejcsarnok nem a zsinagóga átalakításával, hanem csak a helyén épült, modern téglából.

Vele szemben, az egykori rabbi házán tavalyelőtt emléktáblát helyeztek el annak emlékére, hogy 1944-ben itt volt a csepregi járás zsidó lakosainak Auschwitzba szállításuk előtti összegyűjtésére szolgáló gettó.

kapcsok

Ez a téma Sági Ferenc helytörténésznek köszönhetően nem felderítetlen, bár sejtésem szerint Csepreg lakosainak 99 %-a előtt mégis lényegében ismeretlen:

https://sites.google.com/site/hirschlercsalad/csepregi-promenad

Mondjuk szégyenletes, hogy a korabeli magyar állam elkövette ezt a gyalázatos emberiesség elleni bűncselekményt. Sajnos a múlt gyakran a napi politikai utóhasznosítás tárgya, a demagógia, a hazudozás terepe. Magyarember meg arról ismerszik meg, hogy nem veszi észre, mikor hazudnak neki, hanem éppen a legordasabb hazugságnak tapsol a leglelkesebben. Sőt, ostobaságában odáig megy, hogy azt mondja, végülis az igazság meg a hazugság ugyanaz, az egész csak nézőpont kérdése. Mindezt a keserű valóság mondatja velem. Előbb-utóbb majdcsak észhez térünk?

Most azonban térjünk vissza a hétköznapi realitások közé! Valakinek szüksége volt a koszorúk elhelyezésére szolgáló kampókra és a táblát tartó szegecsekre:

DSC00044

Nyilván sosem fog kiderülni az elkövető személye. Ezúttal a tettnek nem antiszemita indítéka volt, hiszen a táblát nem bántotta és az azt tartó 4 szegecs közül csak az alsó kettőt vitte el a tolvaj. Gondolom, rájött hogy ha mind a négyet ellopja, akkor azzal le is szereli a táblát. Annak meg már politikai tartalma lett volna. Így viszont csak egy kis értékű lopás történt.

Őszintén szólva én is csak véletlenül vettem észre a szokatlan látványt, hiszen a Jókai utcában ritkán jár az ember. Viszont elvileg a városban volnának fizetett emberek is a közterületek felügyeletére, meg az előállt helyzet orvoslására, a kampók és szegecsek pótlására.

 

Reklámok

Ismeretlen múlt, zavaros jelen” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Ma tudtam meg, hogy a táblán látható nyomok nem feltétlenül az általam vélt madárpiszokkal magyarázhatók, hanem esetleg humán eredetűek is lehetnek.
    A rongálás miatt – úgy értesültem – feljelentést tettek ismeretlen elkövetővel szemben a rendőrségen. Lehetséges, hogy valaki el akarta vinni magával a táblát, de mivel az egyik rögzítőcsavar benntörött, inkább lemondott a tervről.
    Hogy mi értelme volt ennek 2016 júliusában?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s