Fölösleges múlt

Mondhatnánk kidobott múltat is! Persze senki sem mondja, hogy álljon meg az élet s egy jottányit se változzon soha semmi. Azonban nem mindegy hogyan! Attól tartok ugyanis, hogy semmiféle előzetes megfontolás, mérlegelés nem előzte meg a csepregi Széchenyi-tér sarkán álló, valamikor 1910 táján épült Czigli-ház nyílászáróinak cseréjét.

Hangsúlyozom, nem az energiatakarékosságot ellenzem, de azon belül különféle módszerek alkalmazása közül lehet választani. Ha egy településnek, mint Csepregnek jelentős kisvárosi múltja van s arra napjainkban már csak kevés eredeti tárgyi részlet emlékeztet, akkor azokat illett volna megőrizni.

Formailag persze semmi nem tiltotta a míves régi főbejárati ajtó kidobását – mindössze a jó ízlés.

A régi, igényes asztalos munkával elkészített, felülvilágítós bejárati kapu:

Czigli-ház kapuja

A helyére most berakott műanyag:

DSC00055

“A francba a múlttal!” A régi vakolatdíszekre sincsen szükség? Gondolom, mindezt a helyi Városfejlesztési Bizottság előtte megtárgyalta és jóváhagyta? Vagy ez is a helyi Népboldogító, Dúcse, Nacsalnyik – tessék ízlés szerint választani – egyszemélyi döntése volt? Azt már csak remélni merem, hogy nem rikító narancssárgára, vagy élénk rózsaszínre színezik (?) majd a homlokzatot.

Vagy minderre a képviselő-testület adott volna felhatalmazást? Nem hinném, de azért kíváncsi volnék a mostani tagok véleményére. Engem ugyanis felháborít ez a rombolva fejlesztés is. Kb. az 1950-es évek “lendületére” emlékeztet mindez (amit persze én is csak a történelemkönyvekből ismerek).

Reklámok

Fölösleges múlt” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A kérdés csak annyi, műemléknek van nyilvánítva a ház, vagy sem? Áll-e helyi védettség alatt? Ha igen, akkor gondolataid helyénvalóak, de ha nem, akkor szerintem a kákán is csomót keresgélsz!
  Tegyük fel, ha Te lennél most a Polgármester, vajon az általad javasolt, legalább háromszor többe kerülő megoldást javasolnád, vagy maradnál ennél a változatnál? Csepreg anyagi lehetőségeit ismerve, szerintem a válasz nem lehet kérdéses. Mintahogy szükségessé vált a csere, – lehet, még a nyílászáró-csere alapból még támogatást is kaphatott rá az Önkormányzat, ezt nem tudhatom.
  S még egy fontos infó: A csere azért is vált szükségessé, mert a Városgazdálkodás több millió forint értékű eszközparkját is az épületben tárolják, s a régi ajtót, régi ablakot egy pitiáner -akár gyermekkorú- betőrő is simán kinyitotta, kifeszítette volna, nagy volt a kísértés eme elemeknek a lopásra. Az új ajtót, ablakot csak profi betörő nyithatja ki, profi szerszámokkal. A térfigyelő kamera csak felveszi, netán éjszaka a biztonságunkra ügyelő polgárőröknek is feltűnhet, ha valaki ott pepecsel éppen.

  Válasz
 2. Több ponton is helytelen dolgokra hivatkozol. Nem óhajtok leállni egy terméketlen “vitába”. Nem javasoltam “többe kerülő” megoldást.
  Ha neked a csepregi múlt értékei nem számítanak, szíved joga van ahhoz is. Csak ne hazudnád magad Orbán-kritikusnak. Te a jelenlegi rendszer minden disznóságra találsz mentséget, a normális, épeszű felfogást meg tipikus fideszes “érvekkel” támadod.

  Válasz
 3. Most a csapos: jogilag persze akár rendben is lehet, a pénz meg mindíg kevés, de ezek az asztalosmunkák szépek (érdek nélkül, és az újnál ezerszer is: a táblás kialakítás, a szupraport aszimmetrikus osztása, a függőleges zárlécek azonos díszítése, vájatolás, “fejezet”), így tökmindegy, hogy védett-e vagy sem.
  A döntéshozókat minősíti a döntés: ízléshiány, inkompetencia, szellemi nyomorúság.
  Az eszközpark(?) persze fontos, de ott az említett kamera, meg az így is a helyére kerülő riasztó.
  Mi közöm hozzá, innen a messzi távolból? Apróság, de a sok apróság eltüntetése, az uniformizálás szegényíti Csepreg múltját, jelen képét. “Fogyik” az érdekesség, a hivogató látnivaló.

  Válasz
 4. Hosszú-hosszú éveken át képviselő voltál! Mit tettél az említett dolgok védelméért? Mutass egy jegyzőkönyvet, ahol védelmére álltál bármilyen épület vagy tárgy mellett is? Neked mindig csak a pozíció , a hatalom kellett, bejelentkeztél minden polgármesternél alpolgármesternek még kívülállóként is!Ha nekiduráltad volna magad, biztos minden megmenthető lett volna, de neked csak a szád nagy, nem a tettek embere vagy! Most sem leszel képviselő, már úgy utálnak, pár ember kivételével, hogy az nem mindennapi! Ne akkor csörömpölj, amikor ég a ház,hanem akkor ,amikor tehetnél és teszel is érte!

  Válasz
  • Kedves Niki!

   Egyeztessünk időpontot s aztán bemegyünk közösen a Városházára, ahol szívesen mutatok jegyzőkönyv részleteket korábbi képviselői munkám során a helyi értékvédelemmel kapcsolatban tett kezdeményezéseimről, konkrét lépéseimről. Ha valaki tett valamit ezügyben Csepregen, az bizony én vagyok.
   Le kéne venned a narancsködben elhomályosult, a tisztán látásban erősen akadályozó szemüvegedet. Most is igyekszem megtenni, ami csak lehetséges s bízom benne hogy “pár ember” támogatása is elég lesz hozzá. Nem baj ha egyesek utálnak, ez végülis nem szerelmi téma. Tény, hogy nem egy langyos egyéniség vagyok s természetesen nem bánom azt sem, ha egyes elhomályosult látású emberek nem különösebben rajonganak értem.
   Az érték amúgy sem mennyiségi kérdés. Egy kis drágakő többet ér, mint egy tonna háztartási szemét.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s