Pozitív program

Ha az ellenfél diktálja a lépéseket, az sosem vezet jóra. Ez arról jut eszembe, amit Csepregen is látunk a napokban. A “pótvizsgára utalt”, félig bukott polgármester gyorsan igyekszik bizonyítani, hogy él-hal a városért. Hol egy ablakcsere, hol pár új pad a Széchenyi-tér megmaradt hársfái alatt. Hol árokásás – a szó nem korszerű, de praktikus értelmében –  a Csokonai utcában. Ez persze érthető is a részéről, hiszen az egzisztenciájáról és a további karrierjéről van most szó! – hogy finoman fogalmazzunk.

Ma, 74 nappal a szeptember 25-re kiírt időközi választás előtt, tovább gondolkodom a lehetőségekről. Hogyan lehet vajon Csepreg helyzetén fordítani? Lehetséges-e?

űrállomás

Nem túl fényesek ugyan a kilátások, de fel a fejjel! Külön menetelni, de együtt harcolni – mondta a történelem leghíresebb hadvezére (N). Kell egy sokak által elfogadott, majdnem konszenzusos polgármester-jelölt, aki majd több voksot kap a jelenlegi fideszes kiskirálynál. Kellenek olyan képviselő-jelöltek is, akik friss levegőt, új szemléletet hoznak. Jöjjenek akár az élet különféle területeiről – az sem baj, ha kevés gyakorlattal. Egy dolog kell csak közös legyen bennük: a normális felfogás, az előre vivő, ésszerű döntésekre törekvés!

Ki lehet-e hagyni mindebből az országos politikát? Elméletileg szép volna ugyan, de gyakorlatilag lehetetlen. Mégsem az a lényeg most Csepreg szempontjából. Vlasich-csal sem az a baj, hogy melyik párt tagja! Tényleg el kéne jutnunk egyszer a többpártrendszer tudomásul vételéig – bár valljuk be, annak Magyarországon nagyon szerények a történelmi előzményei. Itt a mindenkori domináns “állampárt” volt a jellemző: a dualizmus Szabadelvű Pártjától, a Horthy-korszak keresztény-nemzeti Egységes Pártjától a “kommunista” Magyar Szocialista Munkáspártig. Most a Fidesz ugyanezt próbálja kopírozni – állampártként viselkedik. Urambátyám típusú, mutyin alapuló, korrupt rendszert működtetnek, ahol nem az érdemek, hanem az állampárti kötődés a lényeg.

Ehhez képest minden más párt jobb! (persze kivételek ebből a Fidesz által létrehozott, vagy titokban finanszírozott, a polgárok megtévesztésére kitalált kamupártok)

A jövő nem a negatív magyar hagyományok folytatása, hanem a tőlünk nyugatra lévő, szerencsésebb helyzetű, régi demokráciák – Németország, Hollandia – gyakorlatának hazai földbe való átültetése. Magyarán, pártokra is szükség van!

(folytatás következik!)

Reklámok

Pozitív program” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Helyi politikában viszont véleményem szerint semmi szükség a pártokra. Azok a települések működnek jól, ahol nem a pártpolitika az elsődleges, hanem a városért, a közösségért való tenni akarás. Helyi szinten csak ez számít, semmi más. Ezt minden polgárnak be kéne látnia, semmi helye itt pártcsatározásoknak.
  Más! Egyik nap a nyílászáró-cserékkel kapcsolatban kiokítottál. Lehet, hogy Te szartad a spanyolviaszt, de nem én, de hidd el, igenis jók az értesüléseim, amikor azt írtam, hogy a Városgazdálkodás több millió forint értékű gépeinek védelme volt az egyik ok, ami miatt időszerű volt a csere. Ugyanis érkeztek olyan infók illetékesekhez ,amelyek arra utaltak, kísérlet fog történni eltulajdonításukra. Korszerűbb ajtókkal, nyílászárókkal a potenciális tolvajoknak is nehezebb lesz a dolguk, ha ilyen szándékkal lépnek fel.
  S Veled ellentétben én nem úgy gondolkodom, hogy minden, ami a FIDESZ-től és Vlasichtól jön, az az ördögtől való, tömjénfüsttel üldözendő. A pozitívumokat is észreveszem, nem eleve elutasítóan állok hozzá mindenhez. Amit viszont ellenzékük tesz, az minden jó. Pont így gondolkodott a szocliberál kormányzat 2002-2010 közt és okozta vesztüket. Adták a polgárok a hatalmat egy olyan vezető kezébe, aki megvezeti őket. Pont ez a negatív gondolkodás: a kompromisszumkészség teljes hiánya az, amit képviselsz – ami egyébként nagyon magyaros- okozta a múltban is hazánk vesztét, romlását. Az általad felhozott német és holland demokráciákban mindez működik. Merkel asszony országában mennyire, ezt most ne firtassuk.

  Válasz
 2. Szerintem igaztalanul ítélkezel, bennem maximális kompromisszumkészség volt, van és lesz is. Még Vlasich megválasztására is pozitív esélyként tekintettem két éve. Más kérdés, hogy a hülyeséget viszont sohasem toleráltam s eztán sem fogom. Adj hatalmat valakinek s rögtön meglátod kicsoda! Sajnos ő már a legelső munkanapján bemutatta, mekkora hiba volt a megválasztása.
  A rosszról meg ki kell mondani, hogy rossz. A Fidesz 10. születésnapjára még személyesen kaptam meghívó levelet Orbántól, bocs. 1998-ban még örültem a győzelmüknek és esélyt láttam bennük. Más kérdés, hogy súlyosan tévedtem!
  Orbán és a Fidesz ugyanúgy felszámolta a demokráciát, mint Hitler és az NSDAP 1933 után Németországban. Ez sajnos tény. Csak remélni lehet, hogy bukásuk pillanatában a hazánk valamivel szebb képet fog majd mutatni, mint az 1945-ös Németország. Az emberi ostobaságra nincsen mentség. S természetesen én sosem titkoltam, hogy mit tartok helyesnek.
  Igen, most is igazam van! Remélem, előbb utóbb egyre többen be is látják ezt. Ha nem, az sem az én bajom. Nem nekem tragédia amit a fideszre szavazók tettek az országgal, hanem az egész országnak, benne e fideszre szavazókkal! Még azt sem vitatom, hogy ők azt hiszik, jót tettek. Az is a hazánk tragédiája. Meg az is, hogy Te őket mentegeted és állandóan a hülyeséget véded!
  Na jó, túlzás hogy tragédia: vakság, csőlátás és/vagy tévedés.

  Válasz
 3. A pártcsatározásra semmi szükség szerintem Csepregen. De nem figyelembe venni az országosan zajló fejleményeket, amiknek Csepregre nézve milliókban kifejezhető hatása lehet, szerintem felelőtlenség. Sokkal egyszerűbb lenne a helyzet,ha ténylegesen lenne egy Csepregért tenni akaró “értelmes” mag, akik már kitalálták volna, hogy merre, melyik irányba is van kisvárosunk jövője. Hát most van szerintem az utolsó hét talán, amikor még össze lehetne hozni egy formális egyeztetést, a legjobb kompromisszumos megoldásmegtalálására.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s