Pozitív program kell

Tegnap ugyan a címben jeleztem a szándékot, de csak a körülmények egy részének elemzéséig jutottunk el. Nem elég leváltani a lakosság előtt kevésbé ismert diktatorikus törekvéseket megjelenítő és – a látszat ellenére – nem a város érdekét képviselő, két éve relatív többséggel megválasztott polgármestert.

Több kell! Meg kell próbálni megértetni azt, hogyan, mivel és miként lehet jobb majd a Vlasich-korszakot követő időkben. Mert kétéves működése valóban alapjában különbözik a megelőző polgármesterek időszakától. Kívülről és messziről nézve tán még az egyszemélyi diktatúra is jónak tűnik, hiszen legalább határozottan halad a hívek által pozitívnak vélt célok felé. Minden diktatúra, Hitlertől, Rákositól, Titótól kezdve Kim Dzsong Unig ennek köszönheti kezdeti támogatottságát. Építjük elvtársak az országot, a várost!

nemzetiszotyializmus

Talán a legfontosabb az a szempont, hogy az egyszemélyi, személyi kultuszra épülő vezetés helyett kollektív bölcsességen alapuló, a különféle érdekeket egyaránt megjelenítő, vegyes összetételű új városvezetés kell. Sőt, a 7-ek (a polgármester, alpolgármester és a további öt képviselő) zárt klubja kapuit, mindenki számára ki kell nyitni s aki tud és akar tenni Csepreg fejlődéséért, engedjük beleállni a munkába.

Hatékonyabb szerkezet kell, széles nyilvánossággal. A város valódi érdekeit megjelenítő, az egész Csepreg érdekében dolgozó vezetésben majdhogynem másodlagos jelentőségű a polgármester személye! Ne egyetlen embertől várjunk csodát, mint a régi afrikai törzsi társadalmakban.

Sokan nem is tudják, de a hazai törvények igazából sem képesítési, sem életkori követelményt nem állítanak még a városi polgármesterek elé sem. Elég, ha 18 éven felüli, közügyektől nem eltiltott, cselekvő képességet kizáró gondnokság alá nem helyezett személy.

Tehát messze nem kötelező, hogy mondjuk elit-egyetemen végzett, doktori fokozattal és vezetői tapasztalattal is rendelkező, érett korú férfi legyen!

Ha valaki azt kérdezné tőlem, hogy milyen ideális polgármestert tudnék elképzelni? Az egész országban kevés a női polgármester, inkább csak kis falvakban találhatók. A 13 vasi város közül most például mind a 13-ban férfi polgármester van. Miért ne lehetne Csepreg városának mondjuk egy egyetemet végzett, jó fellépésű, intelligens, nyelveket beszélő fiatal és médiaképes (az újságok címlapján is jól mutató) polgármesternője.

Van ilyen szóba jöhető jelölt-jelölt több is a városban. Ez persze most egyelőre csak elméleti lehetőség, de miért is ne lehetne valóra váltani? Hogy nem volt még képviselő sem? Nem gond, egy hét alatt meg lehet tanulni a polgármesteri feladathoz szükséges dolgokat.

Azonnal bekerülnénk a hírrel – méghozzá pozitív értelemben – a hazai és tán még a nemzetközi sajtóba is. A diktatorikus, arrogáns stílust egy finom, kulturált viselkedés váltaná fel. Egyszemélyi uralom helyett egy nyitott, közös problémamegoldó, majd tudatos városfejlesztő munka indulhatna el.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s