Vagyonnyilatkozatok

Ma várom az értesítést, hogy – érdeklődő állampolgárként – mikor tekinthetem meg a csepregi polgármester, alpolgármester és a képviselők vagyonnyilatkozatait. Kíváncsi vagyok arra, az általam megnézett utolsó, 2014 decemberi állapothoz képest milyen változások lesznek tapasztalhatók?

Nem valamiféle intimpistáskodás motivál, meg azt se gondoljuk, hogy túl sok érdemit megtudhatunk egy betekintéssel, de azért a semminél többet. Mindenki azt ír be ugyanis, amihez kedve van. A vagyonbevallásokat csak konkrét kezdeményezésre vizsgálhatja tartalmilag az arra illetékes bizottság. Ilyesmire pedig emlékezetem szerint Csepregen soha nem volt példa.

A vagyonbevallás intézményének bevezetése a korrupció és az egyéni haszonszerzés nyomon követése céljából keletkezett. Valljuk be, csekély eredménnyel! Mégis több a semminél, hogy legalábbis formálisan van a bevallásokkal kapcsolatban egy állampolgári, vagy akár újságírói kontrollra is lehetőség.

Olyan helyeken, ahol demokratikusabban, korrektebben (vagy legalább a látszat szerint átláthatóbban) működnek az önkormányzatok – Csepreg 2007 óta nem tartozik ebbe a körbe – a nyilvános vagyonnyilatkozatok a parlamenti képviselőkéhez hasonlóan fenn vannak a település honlapján is, azok bárki számára korlátozás mentesen hozzáférhetők, megismerhetők.

(Nem nyilvánosak viszont az egy háztartásban élő házas- és élettársak, gyermekek vagyonbevallásai, azok csak konkrét vizsgálat esetén ismerhetők meg a vizsgálóbizottság tagjai számára.)

Csepregen elképesztő módon meg van nehezítve még a másutt egy kattintással bárki számára elérhető nyilvános vagyonbevallások megtekintése is. Ugyanez vonatkozik a képviselői, polgármesteri összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdésekre. A Szervezeti és Működési Szabályzat 35-40. § elolvasása nyújt ebben részletes eligazítást:

http://www.njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh4eg3ed6dr1eo6dt3ee4em7cj8bx1cb0bz5bx6cb7cf0f

Egy új és valóban korrekten működő képviselő-testület egyik legelső dolga lesz majd ennek megváltoztatása is!

Most csak röviden: a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos törvényi szabályozásnak a civil kontroll biztosítása volna a célja. A nyilvános anyagokat ennek érdekében fel kell rakni a város honlapjára.

Jelenleg csak egyetlen képviselő vagyonnyilatkozata férhető hozzá bárki számára:

vagyon KA

Mondhatnánk, jelenleg ő az egyetlen, a választópolgárokat tisztelő tagja Csepreg város vezető testületének. A többiek pedig mind titkolóznak? Nyilván nem, csak nem érdekli őket az elektronikus nyilvánosság? Vagy nem jutott idejük bescannelni a bevallásukat?

Nos, ígérem hogy teljes körű, alapos tájékoztatást fogok adni, mihelyst élhetek majd a betekintési jogommal. A kezdeményezést július 18-án adtam be, július 26-án – azaz ma – majd egy mához képest további 8 napon túli időpontot kapok, amikor személyesen befáradhatok a Városházára a papírok megtekintése céljából. Nem tudom, megtisztelnek-e azzal, hogy megkérdezik előtte tőlem telefonon, vajon jó-e nekem a megtekintéshez kijelölni szándékozott időpont? Amennyiben polgárbarát a csepregi önkormányzat, ezt majd nyilván megteszik.

(Zárójelben jegyzem meg, az egész abszurd, röhejes és teljesen törvénytelen. Egy korrekt képviselő-testület alakuló ülését követően már a beadást követő napon – ha rajtam múlik – minden vagyonnyilatkozat fenn lesz a város honlapján. Mert úgy tisztességes, hogy legalább a látszatra adunk! Ami persze nem elég, utána jön majd a tartalom is!)

Radikális változásra volna szükség, új emberekkel és új szemlélettel. A mostani képviselőknek meg ezúton javaslom, hogy kövessék ők is Kovács András példáját. Utána ugyanis a polgármester és az alpolgármester is kénytelenek lesznek nyilvánosságra hozni a vagyoni helyzetüket. Mert most hetek kellenek még ahhoz is, hogy valaki betekintést nyerjen az amúgy nyilvános papírjaikba…

Reklámok

Vagyonnyilatkozatok” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Augusztus 4-ére (csütörtökre) kaptam a betekintésre időpontot. 17 napot kell tehát várni a rossz szabályozás következtében. Ha egy budapesti oknyomozó újságíró kíváncsi a nyilvános vagyonnyilatkozatokra, neki is azt mondják, hogy jöjjön vissza úgy két-három hét múlva?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s