Bronzkori vár Kiskőrös határában

Sokkal több őskori erődítmény lehetett, mint amennyiről jelenleg tudunk. Erre utal egy a napokban a médiában felbukkant lelőhely is:

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20160725-bronzkor-arany-ekszerek-leletek-duna-tisza-koze.html

A Kiskőrös és Akasztó határvonal melletti szigetszerű, kb. 0,7 hektár kiterjedésű ‘”földvár” eddig ismeretlen volt előttem is. Így csak tapasztalataimon nyugvó feltételezés, hogy erről lehet szó:

Kiskőrös-Sziget tp1

A 95,9 m-es magassági pont körüli szigetszerű kiemelkedésre gondolok. A középső bronzkori Vatya-kultúra mindeddig ismeretlen erődített telepe.

Felmerül az általános kérdés: eltitkoljuk-e a hasonló lelőhelyek konkrét fekvését, vagy éppen ellenkezőleg, mindenkiben tudatosítsuk? Van-e értelme a régészeti lelőhelyek diszkrét kezelésének, vagy éppen a teljes nyilvánosság volna a célravezető?

Véleményem szerint az utóbbi a helyes válasz: csakis a teljes nyilvánosság lehet a célravezető. Az amatőr kutatókat, a régészet iránt érdeklődő szép számú honfitársunkat valahogyan – együttműködő partnerként – integrálni kellene a közpénzből fizetett szakemberekkel, múzeumokkal, egyéb kutatóhelyekkel. Amit szerintem üldözni kell, az a műkincslopás és a lelőhelyek szakmai kontroll nélküli fizikai bolygatása. Ebben is a régészet egyfajta társadalmasítása, a hétköznapi emberek odafigyelése segíthet.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s