Félidőben a választásig

Miután május 30-án feloszlatta magát Csepreg város képviselő-testülete és az arra illetékes helyi választási bizottság szeptember 25-re tűzte ki az időközi polgármester- és képviselőválasztás napját, ma éppen félúton vagyunk a kettő között.

Hosszan nyúló történet, főleg ha hozzávesszük, hogy a viszály már februárban kirobbant, amikor a költségvetéssel kapcsolatos döntés törvénytelen polgármesteri megtagadása miatt, a testületet végül feloszlató képviselők kénytelenek voltak kivonulással tiltakozni. Ehhez képest a polgármester – újabb törvénytelenségeket elkövetve – május végéig elhúzta az időt. Még az időközi választás napját is a lehetséges legkésőbbi időpontra tették.

A polgármester azóta is szabadon “garázdálkodik”, mert a gyengének bizonyuló (?) képviselők sem a június 20-án megtartott ülésen nem tudtak érvényt szerezni a többségi akaratnak, sem azt nem tudták elérni, hogy azóta újabb ülésre kerüljön sor.

Az általuk kért ülés össze nem hívása természetesen újabb súlyos törvénysértés a polgármester részéről. A legfontosabb demokratikus jogot tapossa ugyanis két lábbal, amikor nem tesz eleget törvényi kötelezettségének s nem hívja össze a törvényben kötelezően meghatározott 15 napon belül a képviselő-testület ülését.

Persze hivatkozik az SzMSz-ben rögzített július 15-augusztus 20 közti nyári szünetre! Ezzel csak két baj van:

  • jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás esetén a július 15-e előtti napok bármelyikére összehívhatta volna
  • a törvény magasabb szintű jogszabály s azt nem lehetséges az SzMSz-ben, azaz egy helyi rendeletben felülírni (vagyis a “szünet” alatt is kötelező volna 15 napon belül összehívni az ülést)

Megkérdezheti bárki, vajon miért nem meri összehívni Vlasich Krisztián a testület ülését? Alighanem maga is tisztában van azzal, hogy ez esetben nem kerülheti el a felelősségre vonást. Formai trükkökkel sem, mert miután összehívta az ülést, a négy képviselő nyilvánvalóan sürgősségi indítványt fog benyújtani a fegyelmi eljárás megindításáról, melyet ilyen formán lehetetlen megakadályozni.

Velencei hangulat Szent Jakab napján az alsóvárosi Idősek Otthona előtt:

DSC00136

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s