Csepregi történet (2.)

Ahhoz, hogy megértsük a polgármester és a képviselő-testület közti viszályt, meg kell ismerkednünk a rendszerrel. Az 1990. évi LXV. törvény alapján működtek 2011 végéig az önkormányzatok. Ebben a fülkeforradalmi rendszer hozott némi változást a 2011. évi CLXXXIX. törvénnyel. Kérdezhetnénk, mekkora  a változás?

Ha úgy vesszük, szinte semmi. Lényegében átcímkézték a korábbi törvényt, hogy az nevében se emlékeztessen a korábbi demokratikus időszakra. Persze sok kisebb-nagyobb változtatást is eszközöltek benne. Ezek legfontosabbika a polgármester súlyának növelése azzal, hogy a jegyzőt egy személyben a mindenkori polgármester alá rendelték. Ő nevezi ki, gyakorolja felette a fegyelmi jogkört és lényegében tetszés szerint, bármikor – bizalomvesztésre hivatkozva – el is küldheti.

Korábban ez nem így volt, a jegyzőt a képviselő-testület nevezte ki és gyakorolta vele kapcsolatban a fentebb felsorolt jogokat. Mivel a jegyző személye alá van rendelve az egész Polgármesteri Hivatal, így könnyű belátni, hogy ideig-óráig még egy olyan polgármester is tud működni, aki teljesen nélkülözi a képviselők támogatását. Ha két lábbal ugrál a törvényen, az sem gond, hiszen a neki alárendelt hivatalon belül senki sem mer visszaszólni.

Nos, valami ilyesmi ment eddig Csepregen. Ezt megakadályozni csak a képviselők képesek. Vagy úgy hogy fegyelmi eljárást indítanak a polgármester ellen a törvénysértései miatt. Vagy a végső eszköz az önfeloszlatás, ami megszünteti a polgármester tisztségét is. Ez olyasmi, mint amikor Dugovics Titusz magával rántotta a mélybe a törököt a nándorfehérvári vár faláról.

dugovicsfokep

Elég sokáig haboztak. Talán abban bíztak, hogy – kibújva a bőréből – majd megjavul? A konfliktus elkerülhetetlen volt, nem vezethetett máshová, mint ahová vezetett. Van mit elemezni..

(folyt.köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s