Vagyonok nyomában

Ma bevezetőt írok a holnapi tényközléshez. Megpróbálom nagyobb távlatból érzékeltetni, miről is van szó a politikusok és családtagjaik számára kötelező vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatok esetében. Közérdekű-e, hogy a nyilvánosság értesülhessen ezek tartalmáról? Vagy csak fölösleges intimpistáskodás?

Szerintem természetesen az előbbi. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a nyilatkozatok egyoldalú, önbevalláson alapuló közlések s valóságtartalmuk – vagy éppen a valóságtól való eltérésük – csak egy konkrét vizsgálat esetén derülhet ki.

Legutóbb, 2014. decemberében néztem meg az akkori kezdő bevallásokat. Holnap ahhoz képest fogjuk látni az esetleges változásokat. Főleg a jelentős jövedelemhez jutó polgármesteré lesz különösen érdekes! Az alpolgármester asszony már eddig is a legvagyonosabb tagja volt a testületnek. Vajon az ő esetében hogyan alakult tovább az ingatlan-vagyona?  Minden egyes képviselő nyilatkozata is a két vezető tisztségviselőével azonos részletességgel lesz majd általam nyilvánosságra hozva.

Megjegyzem, illő volna és már eddig is célszerű lett volna a nyilatkozatokat a város honlapján közzétenni, ahogyan jobb helyeken ez már régóta bevett gyakorlat (Szombathely, Kőszeg stb.). Az is sokat mondó, hogy Csepregen csak rengeteg bürokrácia és több heti várakozás után lehet megtekinteni ezeket a közérdekből nyilvános adatokat!

Egy mutyi-mentes önkormányzat tagjainak illene nyílt lapokkal játszaniuk. S mielőtt valaki félreértene, hadd szögezzem le, ebben nem csak a mai polgármester és alpolgármester a hibásak, hanem a mostani képviselő-testület minden egyes tagja. Még a közülük legkorrektebben eljáró és a vagyonnyilatkozatukat közzétevő Kovács András és Rabi Imre is. Nekik az róható fel, hogy már eddig is kezdeményezniük kellett volna a demokratikus, korrekt nyilvánosságot. Nem csak a vagyonnyilatkozatokat illetően, hanem úgy általában is!

Azzal a feltétellel tudom csak támogatni bárki polgármester-jelöltségét, miután előzetesen garanciát vállalt ennek megteremtésére: a képviselő-testületi ülések előterjesztéseinek előzetes, jegyzőkönyveinek pedig az aláírásukkal egyidejű közzétételére a város honlapján; az ülések élő közvetítésére is.

Az úrhatnám, basáskodó stílust egy a polgárokat tisztelő és szolgáló szemlélettel kell felváltani! A titkolózást pedig a teljes nyilvánossággal!

_MG_0333

 

Reklámok

Vagyonok nyomában” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Aki fél a nyilvánosságtól, az Isten se mossa le róla, hogy valami titkolnivalója van. Teljesen igazad van, egy valódi demokráciában nem kéne bürokratikus akadályokat görgetni a láthatóság magvalósításához, hanem mindenki által hozzáférhetővé kéne tenni a vagyonnyilatkozatokat. Aki titkolódzik, annak vaj van a füle mögött. Ennyi! Lehet ezt akárhogyis magyarázni!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s