Tiborc vára

Ma a Székelyföldre megyünk! Azon belül is Udvarhely megyébe, a Baróttól nem messze lévő Bibarcfalvára. A falutól délre emelkedő erdős hegyen találhatók a rejtélyes Tiborcvár maradványai.

Bibarcfalva tp1

A nagy alapterületű, közel három hektáros (275 x 130 m) védett területű erődítményben Székely Zoltán végzett ásatásokat 1948-ban. Szárazon rakott kőfalat állapított meg s kelta-kori leleteket talált. Viszont előkerültek középkori kerámiatöredékek is, úgyhogy most aktív sepsiszentgyörgyi régész kollégám, Bordi Zsigmond felvetette a vár esetleges középkori újrahasznosításának a lehetőségét is. Hogy biztosabbat mondjunk, további kutatásokra volna szükség.

A vár egy régebbi légifotón (Kisgyörgy Zoltán: Háromszéki vártúra-kalauz c. könyvéből, 2008):

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

ECreated by Readiris, Copyright IRIS 2009

Egy blogbejegyzés műfajába nem fér bele az eurázsiai sztyepp és a közel-keleti iszlám világ történetének ismertetése. Viszont Bibarcfalva neve kapcsán muszáj megemlítenem I. Bajbarsz egyiptomi és szíriai mameluk szultán (1260-1277) nevét. A legendás hírű hadvezér, birodalomalapító uralkodó kun rabszolgaként került Egyiptomba. A Kelet-Európát 1236-1242 között meghódító mongolok adták el, mint foglyot. Később azonban döntő csapásokat mért a Szíriába is benyomult világhódítókra, majd az európai keresztesekre is. Az iszlám világ legnagyobb uralkodói között tartják számon, Damaszkuszban nyugszik.

Hogy Tiborc ki volt, arról viszont fogalmunk sincs!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s