A csepregi Boldogasszony

Benes Lajos gazdatiszt későbbi felesége, Hartmann Etelka rajzolta le az akkor már rozoga tetőszerkezettel, lukas barokk hagymakupolával álló, kváderkőből épült templomot 1856-ban. Farkas Sándor 1886-ban megírt (majd a következő évben megjelent) Csepreg mezőváros története című művében közzé is tette:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A torony román stílusú ikerablakaiból láthatóan, a nyugat-magyarországi középkori építészet egyik jeles emléke lehetett. 1861-ben megadta magát az enyészetnek. Farkas Sándor 1886-ban,mint akkori káplán a negyed századdal korábbi eseményről vagy nem rendelkezett pontos információkkal, vagy nem akarta részletezni azokat. Mindenesetre az 1861-ben, vagy röviddel utána elbontott hatalmas (a mai főtéri Szent Miklós templommal lényegében azonos méretű!) templom anyagát az épülő csepregi cukorgyárhoz hasznosították. Annak igazgatója, a dán Carstanjen Gusztáv ezért hálából 1867-ben felállíttatta a mai Kálvária-szoborcsoportot, a kegyúr – Jankovich Gyula gróf pedig 1868-ban neogótikus emlékkápolnát emeltetett őse, a korábban lebontott templomban nyugvó, 1789-ben elhunyt Jankovich Antal és szűkebb családja emlékére, sírjuk megőrzésére.

A kőfallal övezett templom ábrázolása az első kataszteri térképen, 1857-ben:

Boldogasszony 1881

Mint látható, nagyjából a régi templom szentélyének a helyén állíttatta a bécsi, brünni stb. Schöller-cukorgyár dán igazgatója a Kálváriát. Kevesen tudják, de később magát a kastélyt is eladta Jankovich gróf a cukorgyárnak. Emiatt van az, hogy a műemlékjegyzékben a nagy múltú, történelmi kastély jelenleg is Schöller-kastélyként szerepel.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s