Ajtók

Csepreg történelmi Fő-terének egyik jellegzetes saroképülete a 26. szám alatti ún. Czigli-ház. Régi térképek tanúsága szerint valamikor az 1910-es években épült, még a ferencjózsefi boldog békeidőkben.

Mivel Csepreg történetének ez a része gyakorlatilag ismeretlen és feltáratlan, nem tudjuk ki volt a névadó, építtető (?) Czigli. Talán a Bükön is birtokos Ziegler család neve rejtőzik a magyarosan, korabeli helyesírás szerint cz-vel leírt Czigli név mögött?

Egy biztos, a napokban a polgármesteri újraválasztási kampány keretében – a város pénzén – új, az épülethez nem illő, nehéz cserép héjazat került a házra és igényes munkával elkészült korabeli külső nyílászáróit is műanyagokra cserélték.

14039894_1104894422924943_7164102097089502610_n

Szisztematikusan folyik a múlt elpusztítása! A jórészt impotens és alkalmatlan személyekből álló képviselő-testület magas lovat adott a vak bányaló bátorságával haladó, a város értékei iránt közömbös, voluntarista, akarnok polgármester alá.

Éppen itt az ideje, hogy Csepregen élő, a város hagyományait tisztelő emberekből álló új képviselő-testület jöjjön létre,  a városért tenni akaró és tudó új, alkalmas polgármester vezetésével. Ha mást nem is, ezt az esélyt a képviselő-testületet feloszlató, amúgy az előző évek pangásáért a bukott polgármesterrel közös felelősséget viselő képviselőknek köszönhetjük.

A Vlasich Krisztián által közzétett fotó szépen mutatja  a különbséget a százéves, igényes belső ajtó és az oda nem illő új műanyag között. Minden kedves olvasóm ízlésére bízom annak eldöntését, melyik képvisel igazi értéket?

14107854_1104894662924919_3332487917133212005_o

Szomorú, de a bukott polgármester által Szombathelyről ide hozott, rádióbemondóból lett –  jelenleg szombathelyi lakosként csepregi képviselőnek készülő – városgondnok még a régi, értékes ajtó pusztulásáról sem tudott. Velem együtt tapasztalta meg, hogy azt időközben tűzifa céljára felaprították. Ez a Vlasich-féle “fejlődés”… Pedig egy helyi asztalos vállalta volna a régi ajtó felújítását, egy reménybeli visszaépítés érdekében.

Az elpusztított régi ajtó:

Czigli-ház kapuja

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s