A csepregi városárok

Rendkívül becses várostörténeti forrásunk egy a Győri Püspöki Levéltárban fennmaradt, 1646-ban keletkezett egyházlátogatási jegyzőkönyv (Canonica Visitatio).

Ebben szerepel az akkoriban még funkcionáló városárok (“fossatum oppidi”) említése is. Méghozzá az alsóvárosi telkek nyugati végében. Az áttekinthetőség kedvéért rárajzoltam az árkokat Csepreg 1960-ban keletkezett topográfiai térképére:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A város történetét kevésbé ismerő olvasóim kedvéért röviden: a mai Répce-meder csak 1818-ban – mesterséges kiásással keletkezett (innen a régi Ásás neve). Előtte a Kis-Répce folyt végig a város mellett, aminek ma látható maradványa a Fehér-utcai árok, de végig megvan a Felsővárosban a Vörösmarty és Petőfi utcák közti telekhatáron és az Alsóvárosban a Dózsa utcai telkek keleti határán. A mai Malomkertben szépen láthatók az egykori védtöltés nyomai is:

dsc00253

Sokan talán nem is sejtik, ez bizony a régi Kis-Répce partja! A városárok ennek a Répce-ágnak a vizét vezette körbe a középkori mezőváros beépített területe körül. Alsóvárosi szakasza jelenleg Pákác néven ismert. A Felsőváros nyugati oldalának régi árka ma a Deák utca alatt lecsövezve,  csapadékvíz-csatorna formájában funkcionál. A szaggatott vonal a Felsőváros telekhatárokból sejthető déli határát jelzi. Lehetséges, hogy eredetileg csak a Felsőváros volt erődítve s a talán természetes eredetű Pákác-árokkal az Alsóvárost csak később kerítették hozzá a város már a középkorban erődített magjához.

Mindez az ország egyik jelentős mezővárosa – komoly katonai védelmére természetesen alkalmatlan, inkább jelképes – erődítésének (palánk kerítésének) a nyoma. Régészetileg még teljesen ismeretlen. Hasonlót ismerünk a közelben Sárvár belvárosa körül is, az is feltáratlan.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s