Őfelsége ellenzéke

Amikor négy képviselő úgy döntött, hogy feloszlással szüntetik meg a velük együttműködni képtelen polgármester és vele önmaguk eredetileg 2019-ig szóló mandátumát, biztosan végiggondolták a lépésük következményeit. Abban a reményben hozták meg döntésüket, hogy azzal a város lakosainak többsége azonosulni fog és élve a lehetőséggel egy a közérdeket jobban kifejező önkormányzatot választ.

Kérdés, vajon jól és hatékonyan tették-e meg ennek érdekében a szükséges lépéseket? Kívülálló szemlélőként én magam úgy látom, nem történt meg a nyilvánosság megfelelő bevonása, az emberek tájékoztatása. Lényegében azt sem tudják, mi volt a feloszlatás oka és arról sem igen van fogalma senkinek sem, hogy mi és mitől, hogyan lesz majd jobb a választást követően, ha sikerül új polgármesterként Kovács Andrással felváltani Vlasichot?

Mi volt és jelenleg mi a céljuk? Puszta személycsere a polgármesteri poszton, vagy valami ennél több? Erről ma sem tudunk lényegében semmit.

Magam sokkal több közös vonást látok az oszlatók és Vlasich között, mint tartalmi különbséget. Ugyan Kovács András javára sok minden felhozható (csepregi lakos, nem egyszemélyi vezetést akar, józan, középutas, valóban a városért tenni akaró ember), de ellene szól, hogy nem látni semmi markáns újdonságot. Lényegében változatlan folytatást ígér, csak a Vlasich személyiségéből és viselkedéséből fakadó hátrányokat küszöbölné ki.

Lényegében visszatérnénk a 2014 előtti állapotokhoz. Megmondom őszintén, nekem azok sem tetszettek! Ahogyan a 2010 előtti helyzet sem volt elfogadható s persze korábban sem volt fenékig tejfel, de mégis demokratikusabban és átláthatóbban működött a város. Még volt érdemi helyi nyilvánosság, most csak egyoldalú propaganda van.

Vajon a saját szempontjukból jól jártak-e el az oszlatók? Aligha. Miután Vlasich leváltása mellett döntöttek, nem szabadott volna hagyniuk, hogy továbbra is az orruknál fogva vezesse őket. Ehelyett a város érdekére hivatkozva mindent megszavaztak neki és 3 hónapon keresztül hagyták őt a város pénzén kampányolni. Sőt, még a fegyelmiről döntő szeptember 5-i ülésen is mindent megszavaztak a végül felfüggesztett polgármesternek. Hogy Vlasich gátlástalanul a várost fejlesztő, utakat és járdákat építő polgármesternek állítja majd be magát, azt előre tudhatták.

A lakosság felé érthetően kommunikálni kellett volna a dolgokat, de a megszokott kamarilla-szemléletbe ez nem fért volna bele. Módosítani kellett volna a helyi „alaptörvényt” és világossá tenni, hogy az útépítések a képviselő-testület közös döntésének köszönhetőek. Így ezt a lakosság nem tudja. Az erélyes fellépést már a kenyértörés pillanatában, február 24-én meg kellett volna kezdeni!

Lagymatag eljárással egy gátlástalan törtetővel szemben semmire sem lehet menni! Most úgy tűnik, az oszlatók semmit sem értek el. Önmagukat pofozógép elé állítva, ténylegesen hozzásegítik Vlasichot a teljhatalomhoz, ahhoz hogy saját engedelmes embereire cserélje a vele szemben kritikus képviselőket.

Természetesen ha egy rossz és egy gyenge városvezetés közt muszáj választani, akkor az utóbbira voksolnék. Ráadásul a rossz ma még jóval esélyesebbnek tűnik a számomra! Mégsem hiszem, hogy bele kellene törődnünk, hogy csak ez a két alternatíva áll a rendelkezésünkre.

Lehet-e ezen segíteni? Elvileg igen, van egy harmadik – igaz Csepregen sokak előtt rovott múltú – polgármester-jelölt, dr. Szabó Bálint. Csepreg érdekében most össze kell fognia mindenkinek, aki tényleges változást akar! Javaslom Kovács Andrásnak és Szabó Bálintnak, hogy próbáljanak megegyezni abban, ami az igazi változáshoz Csepreg számára elengedhetetlen.

Annak kell versenyben maradnia kettejük közül vasárnapig, aki le akarja és le is tudja győzni Vlasichot!

A 2005-ben Szabó Bálint – akkor 23 éves (!) városfejlesztési bizottsági elnök – által “kilobbizott” új általános iskola építkezésének kezdete:

IM000167.JPG

IM000167.JPG

A város vagyonának egyik legértékesebb épületegyüttese 2016. szeptember 1-én:

2016-09-01-_csepreg_16

Reklámok

Őfelsége ellenzéke” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nem tartom magam jósnak, aki üveggömbbe nézett. De csodálkoznék, ha Vlasich ma elmenne a vitára, 1 % esélye sincs neki szerintem. Majd hivatkozni fog a kőszegi fórumra, hogy oda előbb kapott meghívót s ott a helye.Én is ezt tenném hasonló helyzetben.
  10 csepregiből 9 és fél meg elutasítja Szabó Bálint személyét velem együtt. Aki a múltban szemrebbenés nélkül többször az emberek szemébe hazudott, ne akarjon polgármester lenni. Ahhoz olyan kvalitásokra lenne szüksége, mint Orbán Viktornak. Tanuljon még tőle, ő igazán jól csinálja.

  Válasz
 2. Amennyiben mégis elmegy a “párbajra” Vlasich- erre minimális esélyt látok, akkor felkötheti a gatyát Szabó Bálint, mert majd tele lesz a terem hőzöngő megmondóemberekkel, akik előtt tabu téma nem létezik. Szabó Bálint tud-e majd ilyen embereket mozgósítani?

  Válasz
 3. Magam is kíváncsian várom a 18 órai kezdést, meg hogy hányan és kik fognak eljönni. Tegnap Szabó Bálint meghívta Kovács Andrást is, akinek – mint ott elmondta – elégedetlen a teljesítményével, a lakosság előtti titkolózással. András igent mondott, tehát ő biztosan ott lesz!

  Vlasich – úgy hallani – egy fideszes kőszegi migráncskampány-rendezvényre készül, Csepreghy Nándor miniszterhelyettessel fotózkodni. Elvileg meg lehet kérdezni tőle, ha ma nem akar időt szakítani, akkor csütörtökön ki mer-e állni a jelöltek közti vitára? 2006 óta ugyanis nem volt vita Csepregen… Kőszegre pedig ráérne később is elmenni, mert az a rendezvény legalább 7-ig, fél 8-ig eltart.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s