Csepreg sorsa (bevezető)

Hogy szerencsésen alakul-e? Nem tudjuk, rajtunk is múlik. “Sors bona, nihil aliud” – jó szerencse, semmi más! A költő és hadvezér Zrínyi (VII.) Miklós jelmondata volt. Az ő nagybátyja, (VI.) Miklós vette feleségül 1605-ben Csepregen pompás körülmények között Nádasdy Annát, a híres törökverő “fekete bég”, Nádasdy (II.) Ferenc és Báthory Erzsébet leányát. Mindez csak a magyar sors és a latin sors (ejtsd: szorsz) látszólagos azonossága miatt jutott eszembe.

Lakóhelyünk sorsa persze része nagyobb halmazokénak is, Magyarországénak, Európáénak, sőt az emberiségének is. Igaz utóbbién belül csak a porszem mikroszkopikus töredéke. Viszont az egész ilyen elemi részekből tevődik össze. De hagyjuk a filozófiát. A rögvalóság miatt lehetséges, hogy a vasárnapig terjedő időben naponta akár több bejegyzést is fogok írni, mert az igaz szó erejében nem szűntem meg hinni. Azt, hogy mi az igaz, mindenkinek magának kell eldöntenie. Nekem is, meg Önnek/Neked is, aki ezeket a sorokat most olvasod.

Anélkül, hogy átmennék bölcselkedésbe, csak annyit, hogy az okosabbak igazsága persze felülmúlja a buták vélt “igazságát”. A kettőt nem lehet egyenrangúként kezelni.

dsc00090

(folyt. köv.)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s