Értékelés (3.)

Ma befejezem az öt nappal ezelőtti önkormányzati választás eredményének elemzését. Ha bulvárosan fogalmaznék, a Vlasich-féle úthenger végigment a városon.

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A csepregi Orbán-imitátor – 10 évvel ezelőtt még csak az előző helyi Orbán-huszár kengyelfutója – most ahhoz hasonló teljhatalmat kapott, mint a példaképe 6 évvel ezelőtt az országban. Hacsak…

Hacsak a listájáról bekerült képviselők egy része nem kezd el önállóan gondolkodni és nem kezdi el komolyan venni magát, mint a “köz” érdekében dolgozó képviselőt.

Az is kérdés, vajon az egyetlen nem Vlasich-listás képviselő valóban képes lesz-e változásokat elérni, ahogyan ígérte? Rögtön a legelején azt, hogy a meghívókat és az előterjesztéséket is közzé tegyék? Valaki majd videóra veszi-e az alakuló ülés nem ünnepélyes részét? Ha nem sikerülne elérni a közzétételt, akkor vajon ő maga megteszi-e ezt, vagy beáll a sorba a vasárnap elbukott négyekhez hasonlóan? Fel meri-e vállalni a titkosított fegyelmi vizsgálóbizottsági jelentés lényegének közérthető ismertetését? El tudja-e érni a város valós anyagi helyzetének feltárását? Érdekli-e ez a Vlasich-listás képviselőket is?

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után az elemzés:

Az aktív csepregi emberek zöme a Vlasich-lista alapján szavazott. A recept első öt neve csont nélkül bekerült. Enzsöl azért nem, mert sokan helyette Vlasichra adták a voksukat. Okosabb lett volna, ha utóbbi visszalép a képviselő-jelöltségtől – akkor most 6:0 lenne számára a képviselő-testületben a fölény. Így viszont bekerült az okosan és aktívan kampányoló legifjabb tag, a jobbikos Varga Dániel. Sikerének titka, hogy nem konfrontálódott Vlasich-csal, így az orbánfidesz-Magyarország hívei is rá szavazhattak.

A négyek végigaludták a kampányt. Talán a személyes kapcsolatok erejében és a “csendesség” pozitív fogadtatásában bíztak. Ennyire volt elég! Valójában azzal, hogy felálltak ugyan, de nem borították fel az asztalt, Vlasich számára tisztították meg a terepet.

Szabó Bálint ragyogóan kampányolt és igaza is volt. Megérdemelte volna a győzelmet is! Vetélytársainál nagyságrendekkel felkészültebb és messze tehetségesebb ember. Ráadásul jót akar! Na, ez az ami viszont Csepregen a kutyának sem kell. Nem azt mondom ezzel, hogy a csepregiek meghatározó része ostoba, vagy rossz indulatú volna. Dehogy! Csak nehezen és lassan tájékozódik. A köpönyeghez meg általában csak az eső után nyúl.

Összegezve és lezárva az elemzést, az a véleményem hogy lényegi fordulat nem történt. Legfeljebb megint néhány illúzióval lettünk szegényebbek. A jó ügyek azonban, ha lassan is, de előbb-utóbb érvényesülni fognak. Talán előbb, mint gondolnánk!

Reklámok

Értékelés (3.)” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Az egyetlen, nem Vlasich-listáról bejutott képviselő témájához:

  “Sikerének titka, hogy nem konfrontálódott Vlasich-csal, így az orbánfidesz-Magyarország hívei is rá szavazhattak.”

  A sikerének szerintem az a titka hogy eddig is úgy tudta a csepregiek nagyobb része hogy Vlasich az a Jobbik polgármestere is! 2014-ben sem lehetett, és most sem lehet rálelni egyetlen olyan leírt nyilatkozatra se ami ezt cáfolná!

  Hallottam olyant is még hónapokkal a választás előtt hogy “a Dani a fidesz ifjúsági szervezetének a helyi elnöke”!
  Hozzáállás kérdése hogy igaz-e a fenti állítás… Ha a Jobbikot a fidesz szatelitpártjának tekintjük, akkor végül is nem olyan nagy tévedés a fenti állítás!

  Mellesleg olyannal is találkoztam aki keverte Szabó Bálint és varga Dániel személyét… 🙂

  A nevezett képviselőt szerintem a következő 3 évben rendszeresen meg se fogják hívni az ülésekre, vagy néhány órával az ülések előtt értesítik hogy Budapestről ne tudjon hazajönni.
  Ha mégis odakeveredik az ülésre nem ad neki szót a polgármester. Teljesen le fogják nullázni.
  Mivel nyilvánosság továbbra sem lesz, majd elkezdik terjeszteni róla hogy sose jár be az ülésekre.

  Továbbra sem fog nyíltan konfrontálódni hiszen a választók, a választói azért küldték oda hogy nyalja a polgármester ülepét, nem azért hogy bírálja kritizálja! A “hetvenegyszázalékos” polgármesterrel meg amúgy se érdemes a pártja álláspontja szerint se!

  Nagyjából ez fog történni szerintem!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s