Komlósd

A Babócsától nem messze keletre elhelyezkedő Komlósd község területén is van egy várhely. Pontosabban a helyi hagyomány Báthori-dombnak nevezi és egy régi kastélyról tudósít minket.

Ránk is fér, mert amúgy sem eddig ismert történeti forrásadataink nem említik, sem régi térképek nem ábrázolják! Ezzel kapcsolatban megemlítem, hogy több szakember is félreértés áldoztat lett egy 1580 táján készült és Pálffy Géza által közölt török térképvázlattal kapcsolatban. Barcs és Babócsa között két kerek pontocska látható ezen, amit tévesen név nélküli várak jelölésének véltek – azonban csak a szomszéd várak közti összeköttetést, utat jelzik (a térkép több más pontján is más várak közt is). Amúgy sem szerepel Komlósd a török kor nagyszámú somogyi váras adatai között!

A vár felméréséből nyilvánvaló, hogy késő-középkori castellumról van szó. Igaza lehet a helyi hagyománynak a babócsai uradalmat 1487 után Báthoriakkal kapcsolatban. Az is könnyen lehet persze, hogy még a korábbi birtokos Marcaliak építették. Egy a fontos azonban, figyelmeztet minket adataink fennmaradásának esetleges voltára. Még egy főúri kastély is rejtve maradhat az amúgy adatokban gazdag késő-középkorban is!

A várhely:
komlosd-tp1

A felmérés:
komlosd

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s