Három hét eltelt

Holnap lesz két hete, hogy esküt tettek Csepreg 2016. szeptember 25-én három évre megválasztott képviselő-testületének tagjai. Formailag új ciklus kezdődött az újraválasztott polgármester és a megint megválasztott alpolgármester asszony számára is.

Mondhatjuk, mindenki tiszta lappal indul! Mégis kell valamit kezdeni a polgármester ellen az előző képviselő-testület többsége által emelt vádakkal. Gondolom az új képviselőket is érdekli, hogy azok alaposak voltak-e? Nem hinném, hogy úgy gondolja bárki, hogy amennyiben valaki a “mi” emberünk, akkor az bátran lopjon, csaljon, hazudjon. Nem került sor döntéshozatalra az előző képviselő-testület megbízatásának ideje alatt. Így csak javasolni tudom Vlasich Krisztián polgármester számára, hogy tegye nyilvánossá a fegyelmi vizsgálóbizottság jelentését és az azzal kapcsolatos viszont reakcióját, “védőbeszédét”, magyarázatát. Ennyivel ugyanis tartozik Csepreg polgárainak!

Az időközi választást követően ugyanazok a lépések történnek meg, mint a sima választás után. Felül kell vizsgálni a helyi “alaptörvényt”, az SzMSz-t (Szervezeti és Működési Szabályzat). Az új képviselőknek mondom elsősorban – ha komolyan veszik magukat, akkor ezzel ingyen lehet jót tenni!

Mire gondolok? Más, a korral jobban lépést tartó önkormányzatok mintájára növelni lehet a nyilvánosságot és az átláthatóságot. Tudni kell ugyanis, hogy a “képviselő” a helyi választópolgárokat képviseli, tehát illő a nyilvános információkat könnyen és a mai kor követelményeinek megfelelően hozzáférhetővé is tenni. Súlyos kritikám volt az előző képviselő-testülettel kapcsolatban, hogy ezt ők bizony elmulasztották! Most náluk e tekintetben jobbnak is lehet bizonyulni…

A város weboldalán illő közzétenni  a személyes elérhetőségeket (telefon, email – esetleg lakcím) és az amúgy is nyilvános vagyonnyilatkozatokat (az SzMSz ezek megtekintését körülményesen szabályozó, a polgárokat jogaik gyakorlásában fölöslegesen akadályozó részeit pedig nyugodtan törölni lehet).

A nyilvános képviselő-testületi előterjesztéséket a képviselőknek való kiküldéssel egy időben, ingyen és azonnal fel lehet rakni a weboldalra is. Tiszteljük meg annyira a polgárokat, hogy akit ezek tartalma érdekel, ne kelljen csak emiatt a városházára bemenniük és a betekintéssel egy ügyintézőt indokolatlanul elvonni egyéb feladataitól!

Ugyancsak elvárható, hogy az ülések jegyzőkönyveit is megismerhesse a lakosság, rögtön azok aláírását és a kormányhivatalnak való megküldését követően. Ugyanez vonatkozik az önkormányzat közérdekből nyilvános szerződéseire is!

Az sem volna rossz, ha a rendes ülésekre rendszeres és a polgárok számára is alkalmas időpontban, mindig az adott hónap X hetének Z napján, Y órakor kerülne sor.

Szintén nem ártana minimális időkeretben, alanyi jogú megszólalás lehetőségét biztosítani helyi közügyekben a polgárok számára. Rögtön úgy érezhetné mindenki, hogy itt valami jó irányba változott és komolyan van véve az önkormányzatiság!

A javaslataim címzettjei:

alakulo-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s