Sellenberki csatatér

A Nagyszeben melletti Sellenberk (német: Schellenberg, román: Şelimbăr) a névadója annak a csatának, melyben 1599. október 28-án Vitéz Mihály havasalföldi vajda legyőzte Báthori András bíboros, erdélyi fejedelem hadát. A török elleni harcokban kitűnő román fejedelem ezzel átmenetileg megakadályozta Erdély törökbarát fordulatát s mint II. Rudolf császár (egyben magyar király) helytartója – rövid időre – saját irányítása alá vonta a már akkor is jelentős részben románok által is lakott tartományt.

Nem véletlen emiatt, hogy a román nacionalizmus számára fontos történelmi tettet vitt véghez. Azt már a székely nacionalisták kedvéért jegyzem meg, hogy seregének jelentős része székelyekből állt – akik szívből utálták a Báthoriakat. A csatából Moldva felé menekülő erdélyi fejedelmet agyon is csapta a havasokban egy csíkszentdomokosi székely legény!

A csatában elesettek temetéséről Szamosközy István kortárs történetíró érdekes adatot őrzött meg: a kb. 4000 erdélyi és havasalföldi elesettet “jórészt összehordták, hogy ne heverjenek ott a szabad ég alatt temetetlenül, a vadállatok és madarak zsákmányául, majd a szebeniek paraszt napszámosokkal egy óriási gödröt ásattak és a holttesteket mind oda temetteték….Mivel pedig a vakon tátongó gödör ennyi sok testet nem fogadott be, a rengeteg hullából magas dombot tornyoztak fel úgy, hogy a holttestek egy-egy rétege közé egy csomó földet terítettek. A domb módjára felhantolt sírhalom teljes nagyságában szemünkbe tűnik a várostól számított második mérföldkő mellett.”

A harmadik katonai felmérésen Türkenhügel néven:

sellenberk-turkenhugel

Jelenleg a csata emlékműve áll rajta:

sellenberk-turkenhugel-mh

Holnap egy hasonló dombbal folytatjuk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s