Szárhegy-Tatárhalom

Gyergyóban, Szárhegy község északi határában, a Ditró felé vezető út közelében áll a Tatárhalom. Alakja teljesen megegyezik a Nagyszeben melletti sellenberki csata magyar és román elesettjeit tartalmazó Törökhalommal (Türkenhügel). Így joggal gyanítható, hogy szintén azonos okból emelték:

szarhegy-tatarhalom

Orbán Balázs, a Székelyföld 19. századi monográfusa, majd a nyomában mások is írtak – csíksomlyói ferences feljegyzések alapján az itt 1658-ban vívott csatáról. Orbán szerint egy 3000 fős moldvai sereg, Pintye vezetésével tört be a vidékre. Velük Gábor deák vezetésével  és Isten angyala háttér támogatásával augusztus 6-án oly eredménnyel szálltak szembe  a gyergyói székelyek, hogy míg a moldvaiak közül 1750-en estek el a harcban, a székelyek megúszták 15 fős veszteséggel. A csata halottai közül állítólag 400-at temettek a Tatárhalom alá. A többit farkasok és hollók falták fel.

Vofkori László könyvében szeptember 6-a a dátum és a moldvaiak helyett tatárok és törökök az ellenség. Itt már Puskás Klára és Mezei Erzsébet nevű hős honleányok is felbukkannak! A számok amúgy megegyeznek Orbánéival.

Az erősen népmesei ízű történet a valóságból táplálkozik! Sikerült megtalálnom Georg Kraus kortárs szász történetíró munkájában. Ebből kiderül, hogy a csata 1658 november végén, december elején zajlott le. A moldvaiakat Grigore Ghica későbbi fejedelem – az akkori fejedelem fia – vezette. Egy ferences barát javaslatát elfogadva, a Petki István főkapitány és Lázár István főkirálybíró vezette székelyek  tőrbe csalták őket. A moldvaiak vesztesége 300 fő volt.

Ilyen formán az eseményt el tudjuk helyezni a valós történelem keretei között!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s