Dézna vagy Desznye

A Fehér-Körös jobb oldali mellékvize a Déznai-patak. Desznye formában, szláv nyelveken jobb oldalit jelent. Forrásai közelében, ismeretlen időben épült Dézna vára. A történelmi Zaránd megye keleti részén, a Béli-hegységben található.

Királyi várnagyának említéséből, 1318-ban értesülünk a meglétéről. Engel Pál rekonstrukciója szerint az előző évi harcok során foglalhatták el a királypárti csapatok a nekik oligarchaként ellenálló Igmánd nembeli Miklóstól a szintén megyebeli Pankotával együtt. Miklós apja Lőrinc vajda volt, aki nem tudjuk pontosan mely években kormányozta Erdélyt (egy ismert Lőrinc vajdát Engel a Kán nemzetségbe sorolt). Egy biztos, a Veszprém megyei Essegvárat is birtokló família a korabeli arisztokrácia köreibe tartozhatott. Nyilván ez magyarázza 1310-es évekbeli király ellenes fellépésüket is.

A lázadóktól elkobzott vár 1387-ig királyi birtokban volt, akkor Zsigmond a Losonciaknak adományozta. Ők egészen a török hódításig, 1574-ig tartották a kezükben az uradalmat. Az erdélyiek 1595-ben visszafoglalták a várat és 1658-ig az a fejedelemséghez tartozott.

A vár (Cetatea Dezna) térképi elhelyezkedése:

dezna-tp1

A romok alaprajza:

dezna

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s