Filagóriás-tanya

A történelmi Heves és Szabolcs megyék határán, a Tiszafüredről Debrecenbe vezető régi út közelében, a mai Kócsújfalutól nem messze északkeletre található a Filagóriás-tanya. Az újabb térképeken a Filagóriás Górésra egyszerűsödött. A második katonai felmérésen még Okolicsányi-tanya, a hasonló nevű földbirtokos családról. Utóbbiak építettek a régi halomra egy filagóriát, a környék panorámáját róla élvezendő.

kocs-filagoria-halom

Terei György régész kollégám figyelt fel a középkoriban várrá alakított – eredetileg talán rézkori – halomra. Nagyon hasonló a tegnap tárgyalt közeli telekházihoz!

Az objektum 1995-ben készült felmérése:

tiszafured-kocs-filagoria-h

Kézenfekvő arra gondolni, hogy az Alföldön másutt is hasonló módon alakíthatott ki magának kisméretű Árpád-kori várakat a korabeli nemesség.

 

Reklámok

Filagóriás-tanya” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Az előző bejegyzés kapcsán nekem is hasonló jutott eszembe: a térképekre nézve úgy tűnik az avatatlan szemnek, mintha várak csak a hegyvidéki régiókban lettek volna Magyarországon. Holott az alföldi régióban is voltak birtokos nemesek, és nekik is kellett védelmi és reprezentációs célból valami megerősített hely, tarthatatlan az a vélemény, hogy a síkvidékeken élő nemesi réteg mindössze udvarházakban lakott volna.
    Ez inkább kutatási hiányosságokból eredő hipotézis – és tudtommal nemesi udvarház sem ismert ebből a korból ebből az alföldi régióból. Ezeket a környékbeli lakosság kő- és téglafaluk miatt széthordhatta már elég korán a 18. század elején.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s