Törökkoppány

Baráti ajándékként kaptam meg a napokban Kőnig Frigyes Akarában megjelent könyvét a 16-17. századi magyarországi török várak rekonstrukciós rajzaival. Íme a Dél-Dunántúl egyik jelentős, de még nem igazán feltárt példánya, Koppány:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A rekonstrukció Nováki Gyula – Sipos Imre plébánossal együtt – 1998-ban készített terepi felmérésén alapul. Nem minden részletében áll vitán felül, ahogyan az általam most Evlia Cselebi 1664-es leírása segítségével megkísérelt újabb rekonstrukció sem:

torokkoppany-gm

A sárga vonal a város erődítését jelzi. Azon belül magának a várnak a nyomai még ismeretlenek. Egy biztos, a török uralom után másfél évszázaddal is még a török hódoltság korabeli város zsúfolt utca- és telekrendszere látható a kataszteri térképen:

torokkoppany-kat

(folyt. köv.)

Reklámok

Törökkoppány” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A 2013-ban megjelent Törökkoppány monográfiájában a környéken talált középkori dorongutak és a régi térképek, Rómer Flóris vázlata, valamint Evlia Cselebi leírása és az 1587-es koppányi rajtaütésről szóló beszámoló alapján feltételezett alaprajzot közöltük. Feltételezéseink szerint a kanizsai kapu nem észak, hanem nyugat felé lehetett.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s