Balatonendréd vára

Magam is részt vettem Sándorfi György és Nováki Gyula társaságában a törökök által a környéken elsőként, 1544-ben elfoglalt vár helyének felmérésében. Már akkor is tamáskodtam a helyszín lehatárolását illetően. Az ember viszont általában szeret kerek, egész képet nyerni, így – végülis, mint majd az alábbaik mutatják – csonkára sikerült az eredmény:

balatonendred

Nem tűnt meggyőzőnek számomra a templommal párhuzamos mélyedés, mint feltöltődött árok nyoma.

Pesty Frigyes helynévgyűjtésében olvasható, Vas Mihály bíró és Visy István jegyző aláírásával 1864. június 23-án: “van itten jelenleg is lakható régi török vár és basalak, melyben Ibrahim aga basa egész kikergetéséig bent lakott”. Ha megnézzük Endréd 1858-ben készült kataszteri térképét, azon látjuk is a török vár épületét:

balatonendred-kat-1858

A templom 1772-ben épült és a régi – középkori várkastélyból kiépített – török vár addig megmaradt épületével együtt úgy néz ki a térképen, mintha kolostor volna. Tehát az endrédi vár jóval nagyobb és jelentősebb volt, mint az 1987-es felmérésen látjuk.

Reklámok

Balatonendréd vára” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nemrég találtunk forrást arra, hogy 1544 október-novemberben Nádasdy Tamás királyi hada Kanizsáról kiindulva Koppány alá ment, sajnos az még nem derült ki hogy ott mi történt, visszafoglalni akarták-e, vagy felmenteni az ostrom alól. Csak a végeredményt ismerjük.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s