Kaposvár-Bat

Régóta keressük az 1444-1478 közti adatokból ismeretes somogyi Bat castellum helyét. A Győr nemzetségből származó Szerdahelyi Dersfieké volt, mígnem 1459-ban a későbbi boszniai király, Újlaki Miklós cseh zsoldosai fel nem dúlták és le nem rombolták a Kaposvár közelében állt erősséget. A Dersfiek 1478-ban kaptak engedélyt Mátyás királytól az újjáépítésére.

Volt aki a névhasonlóság alapján Baté területén kereste a helyet, egy másik kutató Sántos Várhegy nevű dombján, míg Engel Pál a mai Toponár területén. Utóbbi jó nyomon járt, némi pontosítást igényel csak a megfejtése. A harmadik katonai felmérés 1880-ban készült térképén vettem észre a várhely alaprajz-szerűen jó ábrázolását a régi toponári határhoz közeli kaposvári területen:

kaposvar-bat-3

Kétrészes, jelentős méretű várhely volt! Nem messze felette állt a szintén a Szerdahelyi Dersfiek kegyurasága alatt álló, ősük Ottó nádor által 1061-ben alapított zselicszentjakabi (ma Kaposszentjakab) bencés apátság. Sajnos a bati castellum területén a jelentős földmunkával járó újabb-kori építkezések valószínűleg teljesen eltüntettek a helyszíni nyomokat.

A közelmúltbeli térképen a bati castellum és a szentjakabi apátság között egy harmadik helyet is bejelöltem (arról majd a következő bejegyzésemben írok):

kaposvar-kelet

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s