Pécsudvard

III. Béla korának (1072-1196) egyik nádora, Gatal nembeli Farkas 1181-ben megvásárolta egy bizonyos Marcell prépost feleségétől, Froa asszonytól a baranyai Szeles (Szőlős?) birtokot a rajta élő 27 háznépnyi szolgálóval együtt. A határjárás a mai Pécsudvardnak felel meg.

A névváltozás (?) mögött Györffy György az oklevélben említett, fűthető szobákkal rendelkező, igényes udvarházat vélte. Nem kizárt, hogy igaza volt. Óvatosságra int azonban bennünket, hogy elég gyakori ugyanazon hely egymással párhuzamos, különböző neve is. Ezek közül hol az egyik, hol a másik bukkan fel adatainkban – a másik pedig ugyanezekben “lappang”. Az Udvard helyneveket amúgy maga a néhai, enciklopédikus tudású Györffy inkább a királyi udvarral hozta összefüggésbe. Annak ellenére is, hogy az újkori szóhasználatban már – a királyhoz hasonlóan – az egytelkes nemesnek is kúriája, azaz udvarháza volt.

Érdekes kérdés, vajon hol állt 1181-ben a Farkas nádor által megvásárolt udvarház? Ha óvatosak vagyunk, akkor azt mondjuk, hogy valahol Pécsudvard határán belül. Amennyiben konkrét javaslattal rukkolunk elő, akkor én egy későbbi – mára felhagyott – temető helyén keresném:

pecsudvard-tp

Műholdképen közelebbről:

pecsudvard-del-gm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s