Potenciális hiány

Tegnap megtartotta idei utolsó ülését Csepreg szeptember 25-én – időközi választáson – létrejött új képviselő-testülete. A korábbi felálláshoz képest sok minden változott. Vlasich Krisztián polgármester ugyan hetedmagával jelent meg (jegyző, aljegyző, pénzügyi osztályvezető, ov-helyettes, titkárságvezető és két számomra ismeretlen ifjú hölgy), de az ülésrendben nem mutatkozott a hivatal kontra testület kétoldaliság. Öt képviselő a polgármestert mintegy védőpajzsként ülte körül, csak egyetlen egy “ellenzéki” – Varga Dániel ült távolabb, az aljegyző és a pénzügyi osztályvezető között.

Utóbbi a város 2017. évi költségvetési koncepciója kapcsán megemlítette, hogy 225 Millió Ft hiány mutatkozik a várható bevételek és kiadások között. Varga képviselő úr kérdésére válaszolva azt is kifejtette, hogy a személyi kiadások növekménye döntően a minimálbér emelkedésével magyarázható, melyet ugyan törvény kötelezővé tett, csak éppen pénzt nem adnak hozzá. Azt az önkormányzatnak kell(ene) kigazdálkodnia.

A polgármester úr is előadta szokásos hosszú monológját. Ennek elején sietett leszögezni, hogy megtévesztő dolog hiányt emlegetni amíg nincsenek a testület által elfogadva a számok. Ebben természetesen igazat mondott, csak nem a lényegről beszélt. Nem lehet ugyanis hiányt tartalmazó költségvetést elfogadni s valahogyan le kell tudni szállítani a kiadásokat a bevételek szintjére.

Nagyon nem lesz könnyű! A tegnap megszavazott lépések (létszámstop, üres és megüresedő álláshelyek betöltésének tilalma) aligha lesznek elegendők. Amit érdemben tenni lehetett volna a saját bevételek növelésére (egyes helyi adók érdemi emelése), azt meg elmulasztották megtenni. Annak a határideje november 30-a lett volna. Kis mértékű javulást persze még okozhat a kormány esetleges év végi pénzosztása. Ennek mértéke azonban aligha lesz elegendő az egyensúly megteremtéséhez.

A kép még az október 4-i ünnepélyes alakuló ülésen, a zeneiskolában készült

alakulo-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s