Rábakecskéd-Várdomb

Az 1950 óta Kenyeri részét képező Kecskéden a földrajzi nevek fél évszázaddal ezelőtti gyűjtéséből ismerjük a Várdombot. Az ismeretlen forrású helyi hagyomány szerint Mátyás király által leromboltatott vár kövei, téglái bukkannak itt felszínre szántáskor.

Az ország nagy számú hasonló helyneveit figyelembe véve, régi erődítmény környezetéből kiemelkedő helye lehetett a névadás indoka. Történeti adatainkban ismeretlen a kecskédi vár vagy castellum.

2017 első megfigyelése a pontos helyszín nyoma. Az általam legtöbbet kutatott Vas megyében is lehet még újat mondani:

rabakecsked-bm

A négyszögletes árokkal övezett térség méreteiben teljesen megfelel a 15. század castellumainak. A falun kívül, “partos” részen, a Rába-ártér szélén helyezkedik el. Ugyanez térképen:

rabakecsked-tp

A Kecskédi család egyik László keresztnevű tagja a híres csáktornyai Lackfi István familiárisa, zalai alispánja volt az Anjou-kor végén. A hasonló társadalmi helyzetű középbirtokos családok voltak – a főurak mellett – középkori kastélyaink építtetői.

Még az sem kizárt, hogy a “hagyomány” jól tudja még a Mátyás király általi leromboltatást is – noha erről tudtommal nem maradt okleveles adat. Mátyás-kori országgyűlések rendelkeztek ugyanis a polgárháború (1440-1462) idején engedély nélkül épült várak lerombolásáról.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s