Csepreg útjai

Most, hogy lassan elkezdődnek 2017 hétköznapjai, ideje lakóhelyem dolgairól is írni. Csepreg útjaira konkrét és átvitt értelemben egyaránt gondoltam a cím megfogalmazásakor. Nem akármilyen kihívások előtt áll ugyanis a város!

Nem akarom nagyon messziről kezdeni – de persze a dolgok megértéséhez nem ártana. Az európai és a tágabb hazai összefüggéseket látni kell(ene). Most azonban maradjunk csak a napi konkrétumoknál.

Még a tavalyi utolsó képviselőtestületi ülésen hangzott el, hogy az idei év várható bevételei és kiadásai között óriási, 225 Milliós luk tátong. Ennyi hiányzik a tényleges kiadások teljesíthetőségéhez.

Mit lehet ilyenkor tenni? Elvben a kiadások csökkentése és a bevételek növelése jöhet szóba. Utóbbira nincs érdemben lehetőség, a város meglevő vagyontárgyai között nem látszik forgalomképes, eladható ingatlan. Az adórendszerben lennének ugyan tartalékok, de új adó kivetésére vagy meglévő adó növelésére, kiterjesztésére csak tavaly november 30-ig lett volna lehetőség.

Marad a kiadások csökkentése. Ez sem igazán járható. Roppant szerény ugyanis a tervezés bázisa és ahhoz hasonlítanám a dolgot, hogy mondjuk az ember a levegővétellel nem igen tud 5 percen túl spórolni. Mi a megoldás akkor? Hitelfelvétel? Arra sem látok ekkora mértékben esélyt. Rendkívüli kormányzati kiegészítő támogatás? Azt – ahogyan várható volt – kaptunk is a szokásos propagandisztikus decemberi pénzkiszórás keretében. Méghozzá az elmúlt pár évhez képest rendkívül komoly mértékben, 150 Millió Forintot.

Ez elvileg fedezné is a hiány kétharmadát és a maradó 75 Millió év közbeni megkapása kiegészítő támogatásként nem is volna esélytelen.

Csak az a probléma, hogy a 150 millióról támogatási szerződést kell kötni s a felhasználása csak a helyi közutak fejlesztésére  számolható el. Utóbbi indokolt, fontos és örvendetes előrelépés lehet, de közben levegőt is kell(ene) venni.

Szóval a kérdés adott: hogyan sikerül 2017-ben mégis biztosítani a város működését?

3-palacsintasuto

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s