A Seuso-kincs újabb tárgyai kerülhetnek elő

Hosszú – közel hat éves – története van a Seuso-kincs eredeti lelőhelyével kapcsolatos nyomozásomnak. Arra a helyszínre gondolok, ahol 1976 őszén kimarkolhatta Kolonics György és Sümegh József (a két rég elhunyt megtaláló) a két nagy rézüstbe rejtett, kb. 250 kisebb-nagyobb nemesfém tárgyat tartalmazó kincsleletet.

Fokozatosan sikerült – több negatívnak bizonyult pince után eljutnom ahhoz az azonosításhoz, amelyet tavaly október elején közöltem a régészeti örökség védelméért is felelős miniszterrel, Lázár Jánossal. Tulajdonképpen annyi a teendő, hogy konkrétan meg kell vizsgálni ezt a helyszínt. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az eredeti lelőhelyen még most is vannak a földben 1976-ban ki nem markolt további tárgyak.

Úgy tűnik ugyanis a helyszín képe alapján, hogy az 1976-os markolás óta ott semmilyen további földmunka vagy bolygatás nem volt. Könnyen elképzelhető, hogy már a pince korabeli (1976-os) tulajdonosai sem hallottak semmiről. Így minden valószínűség szerint a pince mai tulajdonosának, egy György keresztnevű 47 éves úriembernek fogalma sincsen arról, hogy a római birodalom eddig előkerült legnagyobb kincslelete komolyan szóba jöhető lelőhelyének a tulajdonosa.

Hogy miért gondolom ezt, majd holnap fejtem ki.

koszarhegy_pincek_4

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s