Hol volt a Seuso-kincs elrejtve?

Dézsy Zoltán első Seuso filmjének 17-18. percében adta elő a lényeget Magda József, Sümegh és Kolonics korabeli munkatársa (szó szerinti leirat):

„Kolonics művezető volt itt a bányánál. A műszak után ő vállalt ilyen dózerozást, ilyen földmunkát. Pincét akartak csinálni valahol, itt hát az oldalban, nem tudom hogy hol és Sümegh Józsi is vele volt. Műszak után vállalták ők eztet. S szerintünk – hát többek szerint is – ott találták ezt az izét, mikor túlták ezt az izét, a földet, pincének csinálták a lukat és ott találták állítólag ezeket a kincseket.”

A tévútra vezető egyéb elképzelések között tehát már 1995-96-ban felbukkant az a változat, amelyikhez gond nélkül illeszthetők egyéb adataink és meg is van a valószínűsége. A kincs persze csak 1990 után keltett nagyobb érdeklődést. Nyilván akkoriban, a rendőrségi nyomozás megkezdésekor próbálták az egykori munkatársak rekonstruálni mi történhetett 1976-ban. Kolonics 1977-es váratlan halálát is ekkoriban kezdhették társítani Sümegh 1980 decemberi hasonló esetével.

Érdekes volna megtudni – ha még él (?) – a korabeli pincetulajdonostól, vajon ott volt-e ő maga is a gépi földmunkánál. Valószínűbb hogy nem, hiszen akkor utóbb talán kiszivárgott volna valami a régiségek megtalálásával kapcsolatban. Annyi biztos, Sümegh valamiért titkolta a helyet. Talán ugyanez az oka Lelkes Ferenc hallgatásának is. Pedig ő az egyedüli élő ember, aki biztosan ismeri a helyszínt!

Persze, miután azonosítani gondoljuk a pontos pincét, ennek már nincs igazi jelentősége. Ha tovább titkolózik is Lelkes, az már nem akadálya a helyszín vizsgálatának. Most már csak ez van hátra ahhoz, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Kézmosásnál használt kancsók  a kincs ismert részéből:

kezmoso-keszlet

Reklámok