Mit találhatunk még a Seuso-kincsből?

A híres késő-római kincsleletből a nyilvánosság előtt egy rézüst és a benne előkerült 14 aranyozott ezüst tárgy ismeretes. Ezen kívül ugyanattól a Halim Korban nevű műkereskedőtől fennmaradt 1987-ből egy további – ugyancsak a Seuso-kincsből származó – tárgyakat (187 kanalat, 37 ivópoharat és 5 tálat) felsoroló értékesítési ajánlat. Ez utóbbiak állítólag a zürichi Rotschild Bank egyik trezorjában pihenhetnek – sajnos még senki sem látta őket!

Ezen kívül magyar szemtanúk tanúvallomásaiból értesülünk egyéb részletekről. Ezek abban a nagyon valószínű esetben érdekesek, ha a lelet valóban hazánkban került elő. A magyar tanúk legfontosabbika, Lelkes Ferenc. Vallomása szerint ő segített Sümeghnek a talált holmi kiszedésénél és Polgárdiba történő elszállításában. Állítása szerint 2 rézüstben 41 nagyobb és számtalan kisebb tárgy volt.

Mindenképpen az egyik legnagyobb római kori nemesfém leletről van szó. Mégis fel kell tennünk a kérdést, előkerült-e 1976-ban az egész egykor elrejtett kincs?

A pontos válasz: nem tudjuk.

A még pontosabb: aligha…

A kikövetkeztethető tények alapján az elrejtés nyugodt körülmények szerint zajlott le, mert aztán kb. 1600 évig senki sem bolygatta a tárgyakat. Maguk az elrejtők viszont nem lehettek ilyen szerencsések, ugyanis már nem tudták elővenni a biztonsági okból elásott tárgyakat. Az ismert leletegyüttes zöme lakománál használatos evő- és ivóeszközökből, edényekből, tálakból, kancsókból állhatott. Hogy hány személyre szóló lehetett a készlet, arra leginkább a kanalak száma utalhat. Nem tudjuk persze, egyféle, vagy esetleg több eltérő funkciójú kanálról van-e szó. Előbbire utal inkább a Korban-féle lista összevont számadata. Ez sem okvetlenül felső határ azonban, mert aligha éppen 187 személyes volt a készlet…

Lehetséges persze, hogy az ivópoharak 37-es száma áll közelebb az egykori lakoma készlet darabszámához? A 37 sem túl kerek…meg kevésnek is tűnik a kanalakhoz képest!

Egy biztos azonban, a direkt és közvetett módon ismert tárgyak száma sehogyan sem kerek és a készlet vélhető eredeti darabszáma igen nagy határon belül mozog.

Majdnem 100 % logikai alapon, hogy további tárgyak lehetnek még a földben! Akárhány darabból állt ugyanis az eredeti lakodalmas (?) készlet, azt sikeresen elrejtették és a kerek képhez még jelentős szelet hiányzik.

Tiszta vizet kellene már önteni:

geometrikus_kancso_1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s