Taksony és Levente elfeledett sírjai

A korai magyar történelem és régészet egyik alapvető kérdését vetem ma fel. Megjegyzem, már 2005-ben megírtam. Mivel nem történt azóta sem semmi előrelépés, ismét felvetem.

A Pest megyei Taksony nagyközségről, annak máig ismeretlen legfontosabb régészeti lelőhelyéről van szó. Tudjuk a krónikákból, hogy itt temették el ugyanis pogány módon Taksony nagyfejedelmet (uralkodott: kb. 955-972) és dédunokáját, az 1047 elején elhunyt Levente herceget.

Heltai Gáspár első magyar nyelvű krónika szövege (persze Bonfini, az meg Thuróczy, az meg a Képes Krónika….alapján): “Azonközbe meghala Leventa herceg, és eltemették aszt a Duna elve, a faluban, ahova azelőtt az ő jobb attyát, Toxust eltemették vala scíthiai pogán módra.” – a Duna elve mai nyelven azt jelenti, hogy a Dunán túl.

Később a falu temploma a kiváltságos, exemptus plébániák közé tartozott. Nem a területileg illetékes váci püspök, hanem királyi kápolnaként közvetlenül az ország prímása, az esztergomi érsek alá tartozott.

Nyilván Taksonyt sem csak találomra temették el a róla elnevezett, s két fontos helyet – Pestet és Kalocsát összekötő Duna-balparti úton lévő településen. Az a tény pedig, hogy 75 évvel utóbb Leventét melléje tudták temetni, azt bizonyítja, hogy sírhelyét számon tartották.

Mondjuk mai szemmel ezen nem is csodálkozhatunk. Még jó! Az uralkodó dinasztia egyik őséről, az első király nagyapjáról volt ugyanis szó.

A Képes Krónika illusztrátora az Anjou-korban így képzelte el Taksonyt, pajzsán a turullal:

taksony-kk

(folyt.köv.)

Reklámok

Taksony és Levente elfeledett sírjai” bejegyzéshez ozzászólás

    • Taksony és apja, Csák( latin nevén Chuth, német nevei, Solt, Zolt ) birtoka a Duna két partján helyezkedtek el, túl a Dunán Sárvíz területén is még áll TÁC rovásul,CÁT, ( Chák). Később Duna-Tisza köz, főként Solti -lapály királyi vadászterület volt. Itt is van egy méltatlanul elfeledett még romjaiban is egyedül álló romtemplom, a Szentimrei csonka torony.A helyi lokálpatrióta, Péli Zoltán ( pelzo.hu) összegyűjtötte a róla szóló mondákat, amelyeket én, mint szentimrei születésű ember csak igazolni tudok, apámtól én is így hallottam( apám nem ismerte Péli Zoltánt ) . A mondák szerint, Imre hg. -et, itt ölték meg a” vaddisznók”. Imre hg. apja István király építette fia emlékére a templomot amit törökök leromboltak.Ezt a történetet igazolni látszik Dienes István régész 1960-as évek elején történő ásatása, ahol egy magyar országon nem honos állat, elefánt csontból készült és akkor még Iráninak tartott palmetta motívum faragásos nyeregkápa díszt talált (MNM. ban látható) . Majd a talán a megdöbbentő bizonyíték miatt az ásatási munkálatok hirtelen befejeződtek.Szent István király idejében készült megye rendszer szerint, Duna-Tisza még a királyi Fejér vármegye része volt és lenne itt mit sikerrel kutatni, ha engednék a “hatalmasok”.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s