Taksony sírja: mi lett vele?

Miután előző bejegyzésünkben tisztáztam az 1811 előtt lebontott taksonyi öreg templom helyét, felmerül a címben szereplő kérdés. Rövid válasz: tudtunkkal semmi. Kicsit bővebben:

Sajnos olyan térképünk, vagy rajzunk nem maradt fenn, amelyik közelebbi részletet közölne az épületről. Pontosabban régi egyházlátogatási jegyzőkönyvek elárulnak egy s mást, de ezek a tárgy szempontjából indifferensek. Például megtudjuk, hogy utoljára 1791-ben javították s – ami szintén nem meglepő – körülötte temető volt.

Utóbbi tény megint csak arra utal, hogy a két “fejedelmi” sír, Taksony nagyfejedelem és Levente hercegé nem a templom mellett, hanem konkrétan alatta lehetett. Aligha vegyültek ugyanis a sima alattvalókkal. Meg még egy másik adatunk is van, ami Taksony nagyapjáról, Árpádról árulja el, hogy az ő sírja fölé is egy templomot építettek.

Egy magyar fejedelmi szablya, melyet utóbb a német-római császárok koronázási kellékeként használtak:

attila-kard

Konkétan mik az esélyei annak, hogy még ma is a földben vannak a tudományos szempontból óriási jelentőségű sírok? Nem 100 %, de 50 %-nál jóval nagyobb!

Miért gondolom ezt? Az Árpád-korban egészen valószínűtlen, hogy bárki a kirablásukra gondolhatott volna (hacsak 1241-42-ben a mongolok nem). Később sem igazán. Hiszen a falu működő plébániatemploma volt, állandó figyelem és felügyelet alatt. Nem volt ez másképpen az 1541-1686 közti török uralom idején sem. Lehetséges háborgatás időpontjaként a templom 1804 és 1811 közti lebontása jöhetne szóba. Viszont ha ekkor előkerült volna valami, annak már biztosan nyoma lenne.

További érdekes kérdés, amire csak egy leendő feltárás fog választ adni, hogy milyen módon épült rá egy korábbi sírra a templom? Ráadásul az is felvetődik, hogy miután nagy valószínűséggel megtaláltuk a kérdés megoldásának kulcsát, ugyanez a módszer alkalmas lehet a többi fejedelmek sírjának azonosítására is.

(holnap Árpádéval folytatjuk!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s