Tuzsér-Földvár

Szokatlan helyzetben vagyunk a Felső-Tisza mentén található Tuzsér esetében. A kiváló szabolcsi régész, Jósa András részletes leírást adott az 1900-ban megjelent megyei monográfiában egy “földvárról”: téglalap alaprajzú, 2 holdnyi területű és a Salamon kastély közelében, közvetlenül a Tisza partján látta.

Jósa adatára utóbb sokan hivatkoztak, de a várhely fekvését senki sem tudta konkrétan meghatározni. Én magam sem tudtam hova tenni, amikor egy összeállítást készítettem a szabolcsi bejárandó helyszínekről. Az ember persze nem hajlandó tudomásul venni, hogy vannak megoldhatatlan feladatok is. Úgyhogy többedszerre is elővettem a problémát.

Egy 1960-ban készült légifelvételen van közvetlenül a régi Tisza-parton (ma már arrébb van az élő meder), a kastélytól nem messze egy egybefüggő négyszögletes terület. Láthatóan a keleti sarkánál valami miatt nem tudták szögletesre szántani. Északon meg persze a régi Tisza-gát vágta le a sarkot. Ráadásul a mérete is stimmel. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy ami olyan mint a kacsa és mellesleg hápog is, az akkor egy kacsa:

tuzser-1960

Ugyanez a terület a régi kataszteri térképen:

tuzser-kat

Ezen az látszik, hogy valami miatt a négyszög melletti telkek rövidebbek lettek, mint a kastélyhoz közelebbi társaik.

Felmerülhet a kérdés, vajon melyik korszakba tartozhatott a napjainkra egy futballpálya miatt részben már megváltozott területen Jósa által látott “földvár”? Rövid válasz: nem tudjuk. Valamivel hosszabb: talán a kelta korba. Akkoriban ismerünk négyszögű sáncokat. Ezekből – ma már tudjuk – a Kárpát-medencében is voltak! Persze ez csak egy lehetőség. Talán tovább vizsgálatok révén egyszer majd biztosabbat és pontosabbat tudunk erről a helyről is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s