Révleányvár

A magyar nyelvterületen 29 Leányvár helynevet ismerek. Van még egy-egy Leánykavár és Leányok vára is. Ezek közül azonban csak kettőből lett településnév is. Az Esztergom megyei Leányvár azonban a középkorban még Ulmod névre hallgatott, csak a török idők utáni újrakezdéskor lett Leányvár. Egyetlen középkorból adatolt Leányvárunk a bodrogközi, Zemplén megyébe eső község. Okleveles említését 1364 óta ismerjük.

A név persze valamikor régebben keletkezett, az ismert oklevél dátuma a véletlen műve. Éppen ezért elég fura, hogy ezeket a véletleneket ünneplik sok helyütt, mint a település “keletkezésének” dátumát.

Egy biztos, a községből a Tisza régi révátkelőjéhez vezető úttól keletre ma is megtekinthető a névadó vár dombja:

revleanyvar-1960

A vár 1985-ben Sándorfi György és Nováki Gyula által elkészített felmérése:

revleanyvar

A helyről Árpád-kori felszíni leleteket ismerünk. Más kérdés persze, hogy ettől még akár őskori is lehetne. Magam formai jegyek alapján mégis a 11-12. századra gondolnék.

Egy biztos, eredetileg aligha Leányvárnak hívták. Ez az elnevezés valószínűleg már egy olyan rég elhagyott, a lakosság előtt elfeledett nevű vár helyére utal, mellyel kapcsolatban mesés történetek képződtek. Tehát az ismert 1364-es oklevél előtt több száz évvel létezhetett a falunak is nevet adó vár.

Reklámok

Révleányvár” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nagymamám elmesélése szerint a falu neve két részből tevődik össze. Első része a “rév” a tiszai átkelőre utal. A tiszai komp közelekedés sokáig működött, azt hiszem most már egy ideje nem üzemel. A Leányvár név valóban egy várra utal, a legenda szerint tündér lányok lakták a várat és alagút kötötte össze a Tiszával.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s