A bihari Vasvár

Margittay Gábor élesdi uradalmi mérnök leveléből értesült Rómer Flóris, a magyar régészet egyik úttörője néhány bihari “pogányvár”, köztük a Nagyváradot Kolozsvárral összekötő út menti Pusztaújlak (románul: Uileacu de Criş) határában egy Vasvár létezéséről. Ezekről a jeles kutató már be is számolt az 1876-ban Budapesten megrendezett Nemzetközi Ősrégészeti Kongresszus résztvevőinek. Igaz, azóta viszont semmi újabbat nem tudunk erről a már a neve alapján is érdekes helyről.

Azt sem tudom, hogy a helyi lakosok között élő-e még maga a helynév? Átutazóban ugyan többször is jártam ott, de a helyszín felkeresése akkor még nem szerepelt a tervemben. Olyan térképet sem leltem, amelyik jelölné a Vasvár fekvését.

Mit lehet ilyenkor a helyszíni adatgyűjtés előtt tenni? Tapasztalataink alapján meg lehet tippelni a helyet. Íme, az 1941-es térképen:

mezotelegd-pusztaujlak-1941

További lehetőségünk a Google Maps utcaképét segítségül hívni, amely az egyes településeket összekötő utakat is tartalmazza. A magaslat képe északról:

pusztaujlak-sw

Erősen úgy néz ki, hogy jó lesz a tippünk. A gerinc felől mutatkozó lépcsős jelenség valószínűleg a védőárok nyoma lesz. Ahhoz, hogy 100 %-ot tudjunk, persze még a helyszínt is meg kell majd nézni. Nem tudjuk, miért hívják Vasvárnak? Azt a méret és elhelyezkedés alapján gyanítom, hogy Árpád-kori lehet. Újlak körül egész kis uradalma volt a Rátót nemzetség tagjainak. A hasonló várakat zömmel a nemzetségekből származó előkelők építtették szerte az országban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s