Bihardiószeg tornya

Nagyon érdekes adataink vannak 1278-ból a bihari Diószeg határában egykor létezett Egyedmonostor (részben) lerombolt épületének köveiből épült toronyról. Maga az 1214 óta adatolt bencés monostor is megérne egy misét, de arról majd máskor írnék.

Egy biztos, a német eredetű Gutkeled nemzetség egyik ágának nemzetségi monostora volt. A kegyúri jogon a rokonok viszálykodtak, azt 1275-től kezdve, egymást váltva, éves rotációban gyakorolták. A későbbi Diószegi, Adonyi, Hadházi, Dobi családok őseiről van szó.

Ennek a vitának folyományaként hallunk arról, hogy Dorog fia Péter “lerombolta” a  kolostort és annak köveiből, oszlopaiból (!) tornyot épített magának Diószegen.

A kérdés csak az, tudjuk-e ennek a toronynak a helyét lokalizálni?

Magam korábban a térképek Vársziget helynevére figyeltem fel, mint lehetséges helyszínre. Más kérdés, hogy ahol a 3. katonai felmérés feltünteti, ott nem ismerünk várra utaló nyomot (attól még persze lehetne, mert ha nem látunk valamit, abból még nem feltétlenül következik, hogy nincs is!).

Van azonban egy olyan tényező, amit figyelembe kell venni: a térképeken előforduló név-vándorlás. A második katonai felmérésen még jóval délebbre írták ki a nevet:

bihardioszeg-2

A jobboldali karika jelzi a meglévő Árpád-kori várhelyet! Diószeg és a szomszédos Kóly határánál, jelenleg már az utóbbi területén van. Egyszer már itt írtam is róla Kóly néven!

https://djnaploja.wordpress.com/2014/06/01/koly-arpad-kori-vara/

A monostor köveit tehát kb. 5 km-re szállították 1278-ban (vagy előtte kevéssel):

bihardioszeg-mh-2

Érdemes volna feltárni a műholdképeken is látható, ovális árokkal övezett tipikus Árpád-kori “preklasszikus” várhelyet. A fogalomról:

http://www.oroksegvedelem.hu/az_arpad_kori_kisvarak_kerdesei_vas_sopron_es_moson_megye_varai/

tamogatas-2017-szoveges

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s