Egyedmonostor újra

Figyelmes olvasóimnak köszönhetjük, hogy sikerült tisztázni Egyedmonostor valós helyszínét. Nekem kezdetben az tűnt csak fel, hogy a magyar szakirodalomban szereplő feltételezett területen, a későbbi Egyedmajor helyén aligha lehetett az 1316-ban Kopasz nádor által sikertelenül ostromolt erődített monostor.

Ezért kerestem a térképen egy szóba jöhető másik helyszínt. Nem tudtam azonban arról, hogy a romániai régészeti nyilvántartásban – nyilván egy publikálatlan helyszíni adatgyűjtés alapján – már szerepel a valódi helyszín. Úgyhogy a korábbi tippem okafogyottá vált.

Hasonlóan a Jákok pornói, vagy a Hontpázmányok besztereci monostorához, a Gutkeledek Egyedmonostora is vízjárat területen, egy szigeten állt.

bihardioszeg-asszonysziget-tp

Ugyanez régi kataszteri térképen:

bihardioszeg-asszonysziget

Olyan műholdfelvételt, melyen látszanak a monostor körüli erődítés nyomai, még nem találtam.

Aktuális “szolgálati közlemény”:

feher-alap

Reklámok

Egyedmonostor újra” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tanár úr kérem! Ha jobban megézzük, akkor a 47,29/21,96 gps koordinátáknál egy jelentős méretű elváltozást, színeződést mutata a google maps… Kérem, nézze meg!

  Válasz
 2. Valóban ott lehet a monostor helye, de az szerintem csak valami földművelési különbség – eltérő idejű szántás, vagy másik termény – nyoma lesz.

  Válasz
 3. A nevem dr. Szabo Jozsef helytortenesz-ujszulottgyogyasz vagyok Bihardioszegrol. Alaposan ki kell abranditsam azt az embert, aki a kataszteri terkepen is osszekeveri a szezont a fazonnal. Dioszeg kataszteri terkepen vilagosan irja, hogy Egyed … jo nagy helyen. Nem tudom miert kell egy magatol ertetodo helyet az Asszonyszigetben keresni. Ott csak egy eddig kozoletlen feltart kunhalom van, semmi egyebb. Mielott meg szarvakozt a togyet keresnenk es bolondot csinalunk magunkbol nezzuk mar meg jobban azt a kataszteri terkepet.

  Válasz
  • Hivatalos megyei régészeti nyilvántartás is a jelzett helyre teszi a monostort! Egyed puszta helyén nem ismerünk rá utaló maradványokat.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s