Somogyvár-Kortó

Szent István 1002-ben kiadott pannonhalmi kiváltságlevele említi meg, hogy amikor a Koppányt legyőző király hálából a Szent Márton titulusú bencés monostornak adta a somogyi tizedjövedelmet, Szent Mihály egyházának (azaz a a veszprémi püspökségnek) kárpótlásul a Kortó nevű udvarházat juttatta a hozzá tartozó emberekkel.

A magyar Kortó az udvarházat jelentő latin ‘curtis’ megfelelője. Amikor 2007-ben először foglalkoztam ezzel a kérdéssel, még a berögzült elképzeléseknek megfelelően azt feltételeztem, hogy az udvarház a 997-1002 közti években épülhetett. Mondván, hogy a “pogány” Koppány még aligha rendelkezhetett udvarházzal, pláne nem ahhoz kapcsolódó kiépült szervezettel.

Mai ésszel azt mondom, tévedtem. Az adományozás logikája ugyanis szorosan kapcsolódik a somogyi vezér feletti győzelemhez. A harc előtt tett fogadalom beváltására ugyanis aligha csak öt év várakozást követően került sor!

Nem mintha egy minden eddig ismertnél régibb, 1000 táján már álló udvarház megismerése önmagában is ne lenne szenzációs! Még érdekesebb lehet azonban a 10. század végén, Koppány idején is már használt – s persze nem tudjuk mikor épült – birtokközpont lakóépülete.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az egész korai magyar történelem egyik alapvető kérdéséről van Kortó estében szó. Már csak az a kérdés, hol keressük?

A Somogyvár keleti határába olvadt középkori Kortó emlékezetét a ma is élő Kurtó helynév tartotta fenn. Az udvarház helyére – eddigi terepi tapasztalatom alapján – két lehetőséget látok. A délebbi karika által jelzett terepalakulat ma erősen bolygatott s a fekvése sem az igazi – túl közel van a régi úthoz.

Az északra eső kiemelkedést viszont árok választja el a mögöttes magasabban fekvő területtől. Ezt lesz érdemes megvizsgálni:

somogyvar-korto-tp1

Megjegyzem, egy másik vezér, Ajtony esetében is tudunk “házakról”! Úgy vélem, alaposan fel kell frissítenünk a 10-11. századdal kapcsolatos elképzeléseinket is!

“Szolgálati közlemény”:

feher-alap

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s